söndag 17 juni 2012

40 år sedan Watergate

För 40 år sedan, den 17 juni 1972 arresterades fem personer för att ha brutit sig in på den demokratiska nationalkommitténs huvudbyggnad i Watergate-komplexet i Washington DC. Här har MSNBC ett inslag om en av USA:s största skandaler:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economyOch här också ett gammalt inslag från den 19 juni 1972 med Robert Endicott:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economyHär har Washington Post också en artikel av Carl Bernstein och Bob Woodward om hur Nixon faktiskt var värre än man trodde.

För dem som önskar lite lättillgänglig inblick i Nixons liv och karriär rekommenderas filmerna "Nixon" från 1995 med Anthony Hopkins i rollen som den fd presidenten. Samt Frost/Nixon från 2008 om den legendariska intervjun med Nixon av den brittiske talk-show-värden David Frost, som lyckades pressa presidenten att prata om saker han tidigare varit tyst om.

Se även tidigare inlägg:

Chuck Colson avliden 20120422

3 kommentarer:

Gustav Lundblad sa...

Tack för artikeltipset!

(Började läsa i Woodward/Bernsteins redogörelse för Watergateaffären (sv. titel Och alla presidentens män) förra vintern men var tvungen att lämna tillbaka den till biblioteket innan jag blev klar. Borde ta upp den igen.)

Ulf sa...

Personligen tycker jag Chappaquiddick var en större skandal som också fyllde 40 år häromåret. Den dödliga skandalen är dock ingenting som vänstermedierna firar.

Till och med skandalerna under Clinton med whitewater, travelgate, Paula Jones, Lewinsky etc etc får watergate att blekna. Det enda watergate visar är vänstermediernas dubbelmoral och självdyrkan.

Ronie Berggren sa...

Gustav,

spännande! Den har jag inte läst, berätta gärna mer om den när du läst klart den :)

Ulf,

Watergate var stort. Men helt klart finns även en mängd andra skandaler i amerikansk historia av stor dignitet - och helt klart överdriver svenska journalister (men även Woodward enligt min syn på saken) skandalen i Watergate medan de tonar ner snarlika demokratiska saker. Men med det sagt var Watergate givetvis en gigantisk skandal, och en skam för USA och dess presidentskap.