fredag 8 juni 2012

Bill Clinton strular till det för Obama

Jag har inte hunnit hänga med riktigt alla svängar i det senaste spektaklet. Men kortfattat: Bill Clinton har anlitats av Obama-kampanjen för att hjälpa till med det ena och det andra. Bill Clinton är en oerhörd bra kampanjinsamlare, en bra kampanjare och en bra person som vem som helst skulle vilja ha i "sitt lag". Så också Obama-teamet. Helt lätt har det dock aldrig varit att ha att göra med Bill Clinton (vilket även gäller för hans fru - och då också i rent politiska sammanhang) - och nu tycks han ha ställt till en del problem för Obama.

Obama-kampanjen har under en längre tid försökt angripa Romney genom att hänvisa till hans "ansvarslösa" styre över Bain Capital (Den Romney-kritiska primärvalsretoriken i repris). Oavsett sanningshalten i angreppen så var det ett budskap Obama-teamet försökte hamra in. När Bill Clinton ombads delge sin syn på saken så sa han dock vad han tyckte: att Romney varit väldigt bra företagare.

Kanske är det sant. Men Obama-teamet önskade att Clinton kunnat hjälpa dem med deras budskap som var att utmåla Romney som en utsugande vampyr - inte som en duktig företagare.

Här är klippet där Clinton förklarar att Romney är fullt kvalificerad att bli president:



Här ett inslag från CNN om reaktionerna på Clintons agerande:



Men det slutade inte där. President Obama har också under en längre tid (hittills utan framgång) önskat avsluta Bushs skattesänkningar för "de rikaste". Och hans team har effektivt förklarat orättvisan i att Warren Buffetts sekreterare betalar högre skatt än Warren Buffett själv. Och återigen: oavsett sanningshalten i den tämligen simpla kampanjretoriken så är det ett budskap Obama-teamet önskat framföra: att skattesänkningarna är orättvisa och att de står på vanligt folks sida i motsats till Romney som står på "de rikas" sida. När Bill Clinton ombads ge sin syn på saken, så sa han dock att han tyckte att skattesänkningarna från Bush-eran borde fortsätta.

Kanske är det det bästa. Men inte heller det var något Obama-teamet ville höra Clinton säga i nationell TV.

Och här har CNN ett inslag om Clintons uttalande om att skattesänkningarna borde behållas:



Och här har Fox News också ett inslag om saken:



Sedan dess har dock Clinton insett att han skapat problem, och till slut bad han om ursäkt för sitt agerande - något detta inslag rapporterar om:



Se även tidigare inlägg:

Bill Clinton kampanjar för Tom Barrett i Wisconsin 20120601

Inga kommentarer: