tisdag 26 juni 2012

Jimmy Carter kritiserar Obamas brott mot mänskliga rättigheter

Det talas ibland, inte alltför ofta men ibland, om den belastning George W. Bush är för Mitt Romney, och den belastning han skulle kunnat vara om han varit mer offentlig. Naturligtvis är Bill Clinton ett betydligt buffligare problem för Obama än Bush någonsin varit eller kommer att bli för Romney. Med sitt sedvanliga stora ego har Bill Clinton de senaste månaderna hamnat i luven på Obama-kampanjen och fått be om ursäkt för "personliga uttalanden" som gått stick i stäv med den president han lovat att arbeta för.

Men låt gå, Clinton har ända sedan Obama besegrade hans hustru Hillary i primärvalet 2008 fått arbeta med att tygla sig själv och lära sig disciplinera sig under det det demokratiska presidentteam som numera styr det Vita Hus han själv med all säkerhet längtar tillbaka till.

En ex-president som däremot kritiserat varenda en av alla de efterkommande presidenterna sedan han själv förlorade (en förlust han ännu inte kommit över) mot Ronald Reagan 1980 är Jimmy Carter. Och även om det tog tid, så har stunden nu kommit till Obama att diskvalificeras av Carters makalösa omdöme.

I måndags skrev Carter en opinionsartikel i New York Times där kritiserade att USA:s brott mot mänskliga rättigheter har ökat. Han inledde som föjande med en direkt hänvisning till president Obamas dödslista:

THE United States is abandoning its role as the global champion of human rights.

Revelations that top officials are targeting people to be assassinated abroad, including American citizens, are only the most recent, disturbing proof of how far our nation’s violation of human rights has extended.


Han kritiserade också det faktum att Guantanamobasen fortfarande var öppen och att USA brukade drönare.

Hot Air skriver här om saken, med följande mycket talande rubrik:

Carter: My fellow Nobel Peace Prize winner is a “widespread” human-rights violator, you know


Man måste inte anse att Obamas bruk av drönare, hans dödslistor och hans fortsatta upprätthållande av Guantanamo (eller än viktigare, av principen att kunna hålla folk inlåsta på obestämd tid utan rättegång) är rätt - men det kan likväl inte vara bra för nationen att en fd president kritiserar sin efterträdare på ett sådant sätt. Med all säkerhet så finns det andra som skulle kunna föra fram Carters ståndpunkter på ett minst lika tydligt men för nationen inte lika splittrande sätt.

Om ett dryga halvår till är Obama förhoppningsvis EX-president Obama. Han har då ett nytt val att förhålla sig till: han om ha vill gå i fotspåren av sina två nu levande demokratiska företrädare och deras sätt att agera efter att de lämnat Vita Huset - eller om han hellre vill följa exemplet på de två nu levande republikanska ex-presidenterna far och son Bush.

Valet borde inte vara speciellt svårt. Fast vem vet med Obama.

Se även tidigare inlägg:

Jimmy Carter om politik, kristendom och sitt abortmotstånd 20120329

Inga kommentarer: