torsdag 14 juni 2012

USA ökar underrättelseoperationer i Afrika

För att bemöta det ökande hotet från Al Qaida i Afrika, ökar USA nu underrättelseoperationerna på kontinenten och upprättar små flygbaser för högteknologiska plan för att kunna spionera på terrornästen i såväl Sahara-öknen som inne i djungeln. Sedan 2007 har ett dussintals baser redan byggts. Washington Post har här en lång artikel om saken.

Övervakningen sker sedan genom amerikanska special-kommandostyrkor som ökat i betydelse under Obama-administrationen, och som nu tar mer plats på ett område som tidigare tillhört CIA. CIA bedriver också verksamhet i Afrika men deras resurser bleknar i förhållande till den amerikanska militärens.

Amerikanska ämbetsmän förklarar att operationerna behövs för att kunna spåra terrorister och grupper som befinner sig i "kollapsade stater" och som kan hota att destablisera grannländer. Något som blivit särskilt aktuellt efter kuppen i Mali i mars, där en Al Qaida-anknuten grupp proklamerade en islamisk stat i norra delen av landet.

Andra grupper av bekymmer är Boko Haram i Nigeria, Al Shabab i Somaila och i Uganda hjälper redan 100 amerikanska specialsoldater till med jakten på Joseph Kony. Mycket av det amerikanska underrättelsearbetet på kontinenten förblir hemligt. Och även om USA utfört lufträder i Somalia så begränsar de sig i första hand till att dela underrättelser med allierade afrikanska styrkor som sedan kan göra räder i terrornästen.

Det finns dock farhågor om att USA:s ökade engagemang ska vidga konflikten. De flesta afrikanska islamistgrupper strävar lokal makt - inte internationell terrorism, konstaterar artikeln. Och ett ökat amerikanskt engagemang kan få motsatt effekt.

Läs gärna hela artikeln hos Washington Post.

Källa: Washington Post

Se även tidigare inlägg:

En av Joseph Konys toppbefäl tillfångatagen 20120514

Inga kommentarer: