onsdag 6 juni 2012

Scott Walker vinner i Wisconsin!

Alla rösterna är ännu inte räknade, men guvernör Scott Walkers stora ledning innebär att han besegrat sin utmanare Tom Barrett, och segrat i det av demokraterna framtvingade återkallningsvalet - vilket gör Walker till den förste guvernör i amerikansk historia att segra i ett återkallningsval. 2012 års tredje viktigaste personval är således avgjort (av somliga betraktat som det -andra viktigaste personvalet-). Politico skriver här:

Wisconsin voters turned out in massive numbers and voted to keep Republican Gov. Scott Walker in office.


Det här är en seger av enorm betydelse. Demokraternas nederlag är synnerligen snöpligt - och det återstår nu att se om man kommer att gnälla på Vita Huset för att president Obama inte personligen kom till Tom Barretts undsättning. Det är också snöpligt eftersom Walkers seger plötsligt ger Mitt Romney alla möjligheter i världen att på allvar konkurrera om Wisconsin - och vinner denne där, ser också utsikterna för en seger mot Obama betydligt mer lovande ut.

Men mest av allt är det en enorm seger för Scott Walker, vars tvååriga kamp för tuffa reformer och nedskärda privilegier för statligt fackanställda för att sanera budgeten nu fått tummen upp, och Walker kan inte beskrivas som något annat än en republikansk superhjälte. Det var inte bara Walker det röstades om idag - även biträdande guvernör såväl som delstatskongress- som delstatssenatorer. Den politiska balansen kan således fortfarande att komma att förändras i delstaten - men det är förstås guvernörsposten allt handlar om och som hela prestigefrågan i detta kretsar kring.

Här pålyser Rachel Maddow och Ed Schultz - Scott Walkers två främsta liberala mediakritiker - guvernörens seger, och Ed betonar att Walker hade betydligt mer pengar än Barret - vilket stämmer, men samma sak gnällde Schultz inte på 2008 när Barack Obama sopade mattan med John McCain ifråga om ekonomiska resurser:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Och här har Maddow ett annat inslag med röster från en mycket glad Walker-kampanj:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Fler inlägg om detta kommer givetvis under timmarna som följer...

Källa: Politico

Se även tidigare inlägg:

Scott Walker om kvällens val 20120605

1 kommentar:

Ulf sa...

Så nu igen får vi veta att några rikingar röstat ner hela folkets vilja, synd att inte rösträtten begränsas till demokraternas megafoner på msnbc.

Newsbusters.org har redan noterat hur vinklat både cnn och msnbc är som kallar denna jordskredsseger att Scott Walker "survived" och "squeked by" och "narrow victory". Och detta med en mycket större segermarginal än deras hjälte obama hade mot mccain 2008.