onsdag 14 januari 2009

Att vandra under falska banér

En av de saker Bush i efterhand reflekterat över och sagt varit ett misstag, var när han i maj 2003 höll ett tal på USS Abraham Lincoln med en banér bakom sig som sa "Mission accomplished". Vad Bush talade om var förstås kriget mot Saddam Hussein (som utan tvekan bedrevs och också vanns med stor framgång) - men givetvis användes det hela allt i och med att tiden gick och kriget fortsatte(nu mot andra fiender), som ett exempel på att Bush sedan länge förlorat kontakten med verkligheten.

Det var förstås överdrifter och en missvisande bild eftersom Bush i sitt tal framför banéret mycket tydligt uttryckte att mycket arbete fortfarande kvarstod och sa:

"We have difficult work to do in Iraq. We're bringing order to parts of that country that remain dangerous. We're pursuing and finding leaders of the old regime, who will be held to account for their crimes... The transition from dictatorship to democracy will take time, but it is worth every effort. Our coalition will stay until our work is done. Then we will leave, and we will leave behind a free Iraq."

Men Bushs ord skulle snart glömmas och media skulle istället göra en betydligt större grej av banéret i bakgrunden än det i själva verket var.

Man kan dock fråga sig om svenska politiker handlar bättre. Per Gudmundson har på sin blogg sammanställt bilder från de anti-israeliska demonstrationerna där en mängd socialdemokratiska politiker visar sina ansikten samtidigt som Hamas flagga svajar i bakgrunden. Jag tror förstås inte att Socialdemokraterna hyser några större sympatiser för Hamas - men om Bush förlorat kontakten med verkligheten för att han vistades under ett baner med titeln "Mission accomplished" ifråga om Irak, så kan man fråga sig om inte de socialdemokratiska politikerna ifråga förlorat betydligt mer än så - när de vistas i sammanhang där folk uppenbart sympatiserar med Hamas, en organisation som till sin ideologi sett inte är några som helst problem att jämställa med Nazityskland. Det är ett misstag (om det nu var det - vilket jag i alla fall hoppas) av betydligt större kaliber än det misstag Bush gjorde, och de svenska politiker som gjort det misstaget förtjänar därför att hemsökas för detta i betydligt större utsträckning än Bush gjorde.

Inga kommentarer: