tisdag 20 januari 2009

Obamas stora dag minut för minut

DN beskriver här hur den stora dagen ser ut för Barack Obama minut för minut:

16.36 Tiden tickar och vid klockan 18.00 ska Barack Obama hålla sitt installationstal. Inspirationen har han hämtat från USA:s sextonde president Abraham Lincoln.

Under 220 år har en rad inspirerande tal hållits av presidenter. Sajten politico.com visar ett klipp med delarna av de mest minnesvärda på senare tid.

16.25 Guvernörer och senatorer tar plats på podiet framför Capitolium. En liten bit nedanför finns de allra finaste platserna som allmänheten kunnat komma åt. 5.000 biljettter sålde slut på mindre än en minut.

16.10 I väntan på kvällens höjdpunkt kan det vara på sin plats att lära sig mer om dagens huvudperson. Eller så kanske du redan vet allt om Barack Obama? Gör DN.se:s test!

16.08 Det finns fortfarande en chans att klämma in sig bland åskådarna som samlats vid National Mall. Men de tomma ytorna är få. Hur många svenskar som lyckats få en plats i solen är osäkert. De enda som är officiellt inbjuda till installationen är den svenske ambassadören i Washington Jonas Hafström och hans fru Eva.

16.03 Nu ska familjerna Obama och Bush dricka kaffe tillsammans innan de beger sig vidare till Capitolium och kongressbyggnaden.

15.53 Barack Obama är framme vid Vita huset. Den röda mattan är utrullad, men ännu dröjer det lite innan paret Obama kan se huset som sin bostad. Fortfarande är det den nuvarande presidenten George W Bush som är husets herre.

15.48 Barack och Michelle Obama kliver ut från St. Johns kyrka och sätter sig i Obamas svarta superlimousin, kallad The Beast. Fordonet ska så långt det är möjligt vara kassaskåpssäkert, med skottsäkra fönster och massiva dörrar. Den har till och med en sluten atmosfär som i ett flygplan som ska stå emot kemiska attacker.

15.26 Samtidigt som paret Obama deltar i gudstjänsten visas tevebilder på CNN och Sky News på de hundratusentals som samlats vid National Mall i väntan på Barack Obama.

Även DN:s korrespondent Erik Ohlsson rapporterar om en förväntansfull stämning i Washington.

14.51 Klockorna ringer för den privata gudstjänsten i St. Johns kyrka. Paret Obama klev hand i hand in i kyrkan alldeles nyss. Sedan tidigare är vicepresidenten Joe Biden och hans fru på plats.

14.47 Barack Obama och hans familj kommer ut från gästbostaden Blair house, som ligger på Pennsylvania Avenue vid National Mall.

Nu ska de vidare till St. Johns kyrka.

14.36 Den stundande presidentinstallationen blir ett praktkalas. Allt som allt beräknas notan landa på 160 miljoner dollar. Är du en av dem som inte kan vara med direkt så finns en rad möjligheter att se allting via nätet.

14.16 Ingen har väl missat att Barack Obama blir USA:s förste afro-amerikanska president. Och det är också något som syns i folkmassan som packas allt tätare ihop på området som kallas National Mall - mellan Capitolium och Lincoln Memorial, vid Washingtonmonumentet.

Från hela landet har människor rest till Washington DC för att närvara när Obama tar över. Enligt CNN beräknas upp emot två miljoner personer närvara.

14.00 Exakt fyra timmar återstår till det att Barack Obama svärs in av högsta domstolens chefsdomare John Roberts.

Förväntningarna på Obama är minst sagt stora. Frågan är om han kommer kunna leva upp till hjältestatusen? Se och hör vad USA-experten Jan Joel Andersson tror om detta.

13.55 Stämning är redan på topp. Luften är kall i huvudstaden, men det verkar inte folket bry sig om. Om inte vantar och mössor håller människorna varma gör säkerligen allt viftande med den amerikanska flaggan det. Området badar redan i de röd-blå-vita färgerna.

13.46 Tusentals människor har under natten strömmat in till området kring Capitolium och Vita huset.

Sammanlagt handlar det om en yta motsvarande 173 fotbollsplaner som ska fyllas. Blir det proppfullt kan runt tre miljoner människor se Obama tala på plats.

Tidigare publikrekord för presidentinstallationer har Lyndon B Johnson, som drog 1,2 miljoner åskådare 1965.

13.20 Barack Obamas stora dag börjar gry i USA:s huvudstad Washington DC. Lokal tid är nu 07.15. Om knappt fem timmar kommer Obama att sväras in som landets 44:e president.

Utanför kongressen Capitolium står rader av stolar som väntar på att så småningom fyllas med hundratusentals åskådare.

Inga kommentarer: