lördag 24 januari 2009

John Murtha i blåsväder

Federala agenter har i ett led i en pågående utredning stormat två försvarsföretag i Pennsylvania; Kuchera Industries och Kuchera Defense Systems. Båda företagen har fått miljoner i öronmärkta pengar av den Demokratiske kongressmannen John Murtha, ordförande i Representanthuset för "the defense appropriations committee". En representant för Murtha säger: "we know nothing more than what we've read in the press today,"

Enligt en rapport i Wall Street Journal från oktober 2007 är Murtha den största öronmärkaren i Representanthuset, och de flesta företag som får dessa öronmärkta pengar är sådana som skänkt bidrag till hans kampanj eller hjälporganisationer. Huruvida räden mot dessa företag - som förmodligen misstänks för skattefusk - kommer att ställa Murtha i blåsväder eller ej återstår ännu att se.

Murtha är ingen favoritpolitiker bland Republikaner. När en utredning pågick 2006 kring de soldater som anklagades för att ha mördat oskyldiga civila irakier i Haditha hösten 2005 var Murtha en av de främsta rösterna att ropa på straff för de amerikanska soldaterna - vilket väckte stor ilska bland Republikaner. Denna vecka - i samband med att Obama pålyst nedstängningen av GITMO - har han förklarat att han inte har något emot att ta in GITMO-fångarna på amerikansk mark och säger att de inte är "more dangerous in my district than in Guantanamo". Ett uttalande som knappast lär göra honom mer populär bland konservativa Republikaner.

Det är dock inte bara Republikaner som anser att han ställer till problem. Under höstens val kallade han folket i Pennsylvania för rasistiska, vilket knappast var till Demokraternas fördel - ett uttalande Saturday Night Live sedan gjorde en ganska rolig sketch om.

Se även tidigare inlägg:

Joe Bidens kompis John Murtha 20081026

Inga kommentarer: