fredag 9 januari 2009

Burris och Blagojevich

Roland Burris, som häromdagen tillsattes av Illinois guvernör Rod Blagojevich kom till Senatens årssammanträde i Washington med hotet om att frysas ut av sina Demokratiska kollegor som gjort klart att ingen senator utsedd av Blagojevich skulle välkomnas. En position blivande president Obama också ställt sig bakom.

Väl där i Washington DC höll dock den orädde Burris huvudet kallt - levererade orädd ett försvarstal, och sa att han var juniorsenator från Illinois och en lösning till problemen där - och fick den svarta väljarkåren att kräva hans rätt att bli senator - något som till slut fick Demokraternas majoritetsledare Harry Reid att göra en u-sväng i frågan, och sa efter en 45-minuters träff med Burris att denne var "very engaging, an extremely nice man and presents himself well.”

En förändring som också haft att göra med Obama, som i sin tur också ändrat sig och i ett besök på Capitol Hill i onsdags sagt: "that if Burris had legal standing—and it appears he has—he should be seated as quickly as possible,"

Somliga analytiker menar att orsaken till förändringen dock har mer att göra med att Roland Burris inte tänkte åka hem frivilligt utan att först utkämpa en rejäl fight - än hans charmerande personlighet. I Chicago samlades 60 svarta predikanter den 4 januari för att uttrycka sitt stöd till Burris - som också är svart - och som nominerades av Blagojevich för att fylla senatsplatsen som den svarte fd senatorn Barack Obama nu lämnat efter sig. Spekulationer uppstod också bland Burris supportrar om att det hela rörde sig om en rasfråga - vilket i sig fick Senatorerna att förstå att saker och ting inte skulle bli lika okomplicerat som de hade trott. Och inför Obamas uppkommande tillträde tänkte de väl förmodligen att det vore lättast att få bekymren överstökade - genom att helt enkelt tillsätta Burris.

Något Blagojevich förmodligen redan räknat ut och kan le åt i sin tystnad. Han själv står dock inför helt andra problem. En utredningskommitté i Illinois Representanthus bestående av 21 kongressledamoter rekommenderade alla att Blagojevich skulle åtalas för att avsättas (impeachment). "He's mortally wounded politically and cannot lead our state. His political life is over", sa den Demokratiske delstatsledamoten Jack Franks.

Blagojevich har emellertid visat sig vara hal som en ål - och lyckades vinna ronden mot Senaten i Washington, frågan är bara om han kan plocka fram några nya ess ur rockärmen för att göra samma sak med politikerna hemma i Illinois. Spelet fortsätter således.

Se även tidigare inlägg:

Roland Burris försvarar sin utnämning 20090104

Inga kommentarer: