fredag 23 januari 2009

Problemen i Michigan

SVD skriver i två läsvärda artiklar om det tynande livet i bilstaden Detroit. Finanskrisen har slagit hårt mot en delstat som inte hade det lätt tidigare heller. Hus säljs för 1 dollar styck och en öde skyskrapa kan köpas för 10 000 dollar - och i staden känd för sina bilar åker man nu bara omkring om man har råd. 520 000 jobb har försvunnit i Michigan sedan år 2000 och delstaten har 10,4% arbetslöshet.

Michigans svenskättade guvernörska Jennifer Granholm (vars farfar utvandrade från Robertsfors utanför Umeå till Kanada på 1930-talet) som blev delstatens guvernör 2003 har det heller inte lätt. När hon valdes om 2006 hade hon 56% stöd, men enligt en undersökning från augusti 2008 tycker nu bara 37% att hon gör ett bra jobb.

Michigan är hemstat åt bland annat filmskaparen Michael Moore och USA:s förre Sverige-ambassadör Michael Wood. Under primärvalet var Michigan en viktig delstat i kampen mellan John McCain och Mitt Romney vars far George W Romney under en bättre era var Michigans guvernör. Även i det allmänna valet blev Michigan för en tid viktig för både McCain och Obama. Efter valsegern har problemen i delstaten dock inte ägnats något större rum i den nationella debatten. Förhoppningsvis kan det lån som Bush gav innan jul och det bailoutpaket som Obama förespråkat hjälpa bilindustrin att komma på fötter igen, och på så vis göra livet lättare för de tusentals arbetslösa i delstaten.

Läs mer i SVD:s artiklar "Detroit tynar bort" och "Tungt för svenskättad guvernör".

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ingen analys utan bara citat.

Ronie Berggren sa...

Som sägs i presentationen så förmedlar, kommenterar och analyserar vi nyheter. Oftast inbakar jag dock en del eget informationstillägg i blogginlägg med referat. Det som i detta inlägg stod om Mitt Romney och 2008-kampanjen stod te x inte i artiklarna.

Fortsätt gärna skriva fler lika konstruktiva kommentarer anonymt ;)