onsdag 31 oktober 2012

Obama och Chris Christie tillsammans i orkanhärjat New Jersey

President Obama besökte idag orkanhärjade New Jersey där han och dess republikanske guvernör Chris Christie tillsammans beskådade förödelsen, och för en stund satte partipolitiken åt sidan. Något NBC News här rapporterar om:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Här diskuteras saken också av liberale Chris Matthews med gäster:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Se även tidigare inlägg:

Timothy Dolan om orkanen Sandys förödelse 20121031

4-åring trött på Obama och Romney

Valpropagandan kan bli för mycket för de flesta - här är fyraåriga Abigael som helt enkelt fått nog av Obamas och Romneys ståhej:



Se även tidigare inlägg:

Kvinna viglar barn till Obama-hat 20121029

MtP: Guvernörer om valet

Söndagens Meet the Press intervjuade tre guvernörer i tre swing-stater inför det uppkommande valet; demokraten John Hickenlooper från Colorado, republikanen Scott Walker från Wisconsin och republikanen John Kasich från Ohio. Samt en panel med Rachel Maddow, David Brooks mfl:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Se även tidigare inlägg:

FtN: John McCain om Libyen - Rahm Emanuel om kampanjen 20121029

Bono om bistånd och kapitalism

Bono från U2 uttalar sig här i Forbes om hur han under sina års aktivism och arbete för att motverka epidemier och fattigdom i Afrika lärt sig vikten av kapitalism och entreprenörskap för att kunna bedriva hjälparbete - och att det varit ödmjukande i synnerhet för honom att se betydelsen av detta, eftersom han -

“got into this as a righteous anger activist with all the cliches.”


“Job creators and innovators are just the key, and aid is just a bridge", sa Bono på en teknologikonferens i Dublin. “We see it as startup money, investment in new countries. A humbling thing was to learn the role of commerce.”


Med i styrelsen för Bonos arbete sitter bland annat George W. Bushs utrikesminister Condoleezza Rice - men även Desmond Tutu och Nigerias finansminister Ngozi Okonjo-Iweala.

Källa: Forbes

Se även tidigare inlägg:

George W. Bush: Den effektiva kampen mot AIDS vidgar möjligheterna 20120723

Afghanistans första kvinnliga rappare

Amerikanskt inflytande i Irak har skapat en ung generation irakier som inte i första hand identifierar sig med sin historiska islamiska kultur, utan önskar den frihet och individualism de i stor utsträckning upptäckt genom de amerikanska soldaterna.

Samma process äger rum i Afghanistan, om än i en mer begränsad skala. Här rapporterar NBC News om Afghanistans första kvinnliga rappare - som likt många andra kvinnor lever under ständiga hot, dock utan att avskräckas:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Se även tidigare inlägg:

Afghansk skådespelerska dödshotad 20121001

Huckabee-ad manar socialkonservativa att rösta

Mike Huckabee har gjort följande ad där han manar socialkonservativa att gå ut och rösta den 6 november:



I lördags talade Huckabee också inför det republikanska partiet hemma i Arkansas, inför de uppkommande valen i november:



Se även tidigare inlägg:

Huckabee: Hot mot Israel är hot mot USA 20120925

Timothy Dolan om orkanen Sandys förödelse

New Yorks katolske ärkebiskop Timothy Dolan talar här på Fox om förödelsen som drabbat östkusten, och kommenterar Maria-statyn som kablats ut på bilder världen över:



Se även tidigare inlägg:

Orkanen Sandys inverkan på presidentvalet 20121031

Romneys insamlingsevent för Sandy-katastrofen

Mitt Romney höll igår ett insamlings-event i Kittering, Ohio. Här är eventet:



Källa: The Hill

Se även tidigare inlägg:

Orkanen Sandys inverkan på presidentvalet 20121031

Ny Romney-ad: Can't Afford Another Term

En ny Romney-ad som förklarar att en eventuell andra mandatperiod kommer att bli som den första, och det har USA:s framtida generationer inte råd med:



Se även tidigare inlägg:

Ny Romney-ad: Apology tour 20121023

Michael Moore och MoveOn.org mot Mitt Romney

Mitt Romney talar ofta om the Greatest Generation (dvs generationen som vann andra världskriget, återvände hem och sedan byggde upp den kommande breda och starka amerikanska medelklassen). Nu har Michael Moore och vänstergruppen MoveOn.org producerat följande ad av äldre tillhörande denna generation som på ett tämligen smädande sätt kritiserar Romney. Ta en titt:



Här diskuteras ad:en av Sean Hannity på Fox News:



2004 fattade jag två bra beslut jag aldrig ångrat: dels kampanjade jag för George W. Bush - och dels kampanjade jag mot Michael Moore. Och den här ad:en var en av de lägre sakerna i hans långa och också löjliga vänsterkarriär (de två sakerna går förstås inte alltid hand i hand, och det finns förstås många goda och genuint medmänskligt engagerade vänsteraktivister - Moore är dock inte en av dem).

Se även tidigare inlägg:

NBC:s Lawrence O'Donnell hånar Tagg Romney 20121021

------------------

En artikel jag skrev 2004 om Michael Moores då väldigt hypade anti-Bush-propaganda:

No Moore Lies: En analys av Michael Moores propaganda 20081211

Orkanen Sandys inverkan på presidentvalet

Orkanen Sandy har bringat stor förödelse över den amerikanska östkusten. Och stormen kan också komma att påverka valet. Här skriver NBC News om att en del valplatser kan tvingas flytta och att en del valresultat också kan komma att försenas. Något man i detta klipp också rapporterar om:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Frågan är dock, skulle presidentvalet kunna skjutas upp på grund av detta? Svaret är att i teorin har Kongressen makt att göra detta, men med nästan all sannolikhet kommer detta inte att ske. Varför inte, förklaras i detta inslag:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Se även tidigare inlägg:

Sandy avbryter temporärt presidentkampanjandet 20121030

Mormonernas fungerande välfärdssystem

För en tid sedan läste jag en artikel, där det mest intressanta var rubriken "Mormon in America", som på ett passande sätt skildrar den PR-uppmärksamhet mormonismen på ett positivt sätt fått tack vare Mitt Romneys presidentkandidatur.

Från olika håll och kanter har nu mormonernas idéer på allvar börjat studeras. Här har Philantrophy Roundtable en artikel skriven av Naomi Schaefer, som berättar om hur mormonerna har ett välfärdssystem som faktiskt fungerar.

Mormonerna har en tro som till stor del centreras kring ett praktiserande av att hjälpa sin nästa. Artikeln intervjuas mormonen Reed Mellor som berättar hur hans far brukade plocka upp liftare och ge dem middag och husrum, och dagen därpå 20 dollar innan de behövde åka i väg igen. Fadern visste att han ofta blev utnyttjad, men sa om den saken:

“That’s okay. It won’t be the last time. I’d rather give to lots than miss the one who needs my help.”


Sonen Reed har - likt många mormoner - växt upp med samma anda av givande. Likt alla mormoner (och även många evangelikala/frikyrkliga kristna) ger de tionde (dvs en tiondel av sin inkomst) till Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga. En slags plattskatt där alla betalar samma procentsats lika oavsett inkomst. Reed driver ett framgångsrikt ingenjörsföretag varför detta blir en ansenlig summa.

Men därtill ger man också fasteoffer varje månad. En söndag i månaden uppmanas kyrkans fysiskt friska medlemmar att fasta, dvs avstå två mål mat en dag i månaden och historiskt har man manats att spendera pengarna för de måltiderna på människor i behov. I dag ger de flesta mormoner dock betydligt mer pengar än två måltider, och man ser pengarna som man tjänar som en möjlighet att betjäna andra.

Därtill har LDS (Latter Day Saints) också mängder av hjälparbeten utomlands som handlar om allt från att gräva brunnar i Afrika, bygga bostäder i Mexiko, etc. Troende i USA tenderar att ge betydligt mer till bistånd och hjälp än sekulära - men den grupp som ger mest är mormonerna.

Tiondet går överlag till att upprätthålla kyrkverksamheten. Mormonerna har inga anställda präster eller predikanter, men kyrkor måste underhållas, religiös litteratur tryckas, och missionärsarbete bekostas - vilket täcks av medlemmarnas tionde.

Fasteoffren går till ett av mormonerna omfattande upprättat välfärdssystem, baserad från bibelorden från Jesaja bok om att hjälpa de fattiga - ett system som främst, men inte bara, hjälper mormoner. Huvudbasen finns i Salt Lake City och kallas Bishop’s Central Storehouse - ett lagerhus med mängder av mat och förnödenheter som bönor, majs, ost samt elgeneratorer etc - som distribueras till andra lagerhus i fem regioner som täcker USA, som i sin tur delar detta vidare till 200 biskopsdistrikt. Och biskopsdistrikten har därtill nödutrustning som kan användas vid akuta katastrofer.

När kyrkans medlemmar befinner sig i nöd på något sätt, kan de gå till sin lokala biskop och be om hjälp. Biskopen fyller sedan i en blankett som ger dem rätt att handla gratis i någon av mormonkyrkans lokala varulager. Men målet är att få personerna att bli självförsörjande, och biskopen kopplar dem också samman med arbetsförmedlingar, familjerådgivning eller rehabiliteringsprogram. De som får hjälpen brukar oftast leva på den i 3-6 månader. Och man hjälper allt från fattiga till fd fängelsekunder.

Men mormonerna spenderar också individuellt stor del av sin tid på att hjälpa människor med behov. Vilket inte minst gällt Mitt Romney - som under samma tid som han byggde upp Bain Capital och uppfostrade sin familj, också var kyrkledare i Boston och spenderade 20-30 timmar i veckan med kyrkarbete som inkluderade många välfärdsprojekt. Han pratade med arbetslösa och använde sina affärskontakter för att hjälpa dem få jobb.

Mormonerna har också ett slags mentorsystem - där man te x hjälper familjer att utveckla en bra familjebudget etc. Hela idén med givande-mentorsystem- och till slut självförsörjning, utvecklades under Depressionen på 1930-talet under ledning av mormonkyrkans sjunde president Heber J. Grant. Och hjälparbetena stannade inte inom USA - efter andra världskriget distribuerade man även mat och kläder till ett krigshärjat Europa - en slags privat finansierad egen Marshall-hjälp.

Idag ger mormonerna utöver tionde, och månadsfastan också pengar till välgörenhetsprojekt ute i världen - projekt som uteslutande går till icke-mormoner utan krav på konvertering eller liknande. Program där man hjälper till att skapa rent vatten, utför synundersökningar etc - och projekt som finansieras privat av väldigt engagerade mormoner som själva kan se vart deras pengar går och hur pengarna brukas.

Artikeln förklarar avslutningsvis hur mormoner växer upp med givande som en självklar del av tillvaron. Och medan det i USA är -minst vanligt- att folk i 20-30 års åldern ger, då de oftast är mitt uppe i en process av att bygga karriär och familj, så gäller detta inte mormoner som växt upp med givande som en del av livet.

En mycket intressant artikel. Och även om religiöst givande givetvis präglar många andra religiösa organisationer, så verkar ingen ha detta på ett lika organiserat sätt som mormonerna.

Här i Sverige existerar inte religiöst givande på samma sätt, inte heller är mormonismen särsklit utbredd - men onekligen är religion en viktig drivfaktor för givande och biståndsarbete, och i Sverige har historiskt såväl Svenska Kyrkan som otaliga svenska frikyrkor spelat en enorm roll för svenskt biståndsarbete.

Källa: Philantrophy Roundtable

Se även tidigare inlägg:

Recension: No Apology - Mitt Romney 20121019

Podd 11: Mitt Romney och RNC 2012 20120906

tisdag 30 oktober 2012

Romneys första ad i Pennsylvania

Romney-teamet har bestämt sig för att satsa på Pennsylvania, en delstat som länge ansågs med självklarhet tillhöra Barack Obama då delstaten inte röstat republikanskt sedan 1988. Delstatens naturgas och kolindustri är dock mycket skeptisk till Obama, och Romney är en varm förespråkare av kolenergi (och givetvis utvecklandet av rent kol) - och hans första ad handlar förstås om detta:



Pennsylvania är en vågad chansning. Men Romneys bästa chans nu när så många mätningar från så många swing-states visar att han tycks ha en chans- och kanske till och med en större chans på ändra håll än bara i Ohio, innebär att han nog gör rätt i att "sprida riskerna". En förlust i Ohio skulle vägas upp av en seger i Pennsylvania eller Michigan.

UPPDATERING:

Här skriver också New York Times om hur pro-Romney Super-PAC:en Restore Our Future också ämnar satsa på Pennsylvania till Romneys förmån.

Se även tidigare inlägg:

Kan Romney vinna Pennsylvania? 20121020

Romney Zombie

Filmskaparen Joss Whedon om Mitt Romney - glöm Robot Romney, nu är det Romney Zombie som gäller (och Bain Capital framför Umbrella Corporation):



En Walking Dead-trailer, för er som inte sett serien:



Senaste Resident Evil: Retribution, som var riktigt cool att se i 3D - men jag tycker fortfarande 1an och 2an är de bästa av filmerna:



Se även tidigare inlägg:

Rob Portmans spökhotell och zombie-jakt 20120627

Israeliska judar ger stort stöd till Romney

Majoriteten av USA:s judar kommer fortfarande att rösta demokratiskt, även om republikanerna förmodligen kan locka fler röster än vanligtvis. Israeliska judar föredrar dock Mitt Romney framför Barack Obama med stor majoritet. Och enligt en opinionsundersökning stöder israeliska judar Romney med 57.2% mot Obamas 21.5% (bland israeliska araber är förhållandet dock det motsatta).

Här skriver också 80-åriga Bryna Franklin, amerikansk demokrat och även judinna boende i Israel - som hela sitt liv varit demokrat, som deltog på det demokratiska konventet 1992 och även lett Democrats Abroad Israel - i Jerusalem Post om hur hon denna gång tänker rösta på Mitt Romney. Ett val hon förklarar att hon gör av många orsaker: ekonomiska, utrikespolitiska et c - men främst pg a Obamas relation med Israel, där Obama helt enkelt inte lever upp till den standard de demokrater hon växte upp med, som Harry Truman. Hon skriver:

Nowhere has President Obama failed to live up to Democratic ideals more than in his relationship with democratic Israel. From his creation of “daylight” between our countries to constant public criticism of Israeli policy – does Obama do this to any other country? – Obama has allowed severe deterioration of our special relationship just as Israel and the world face extreme danger.


Vidare förklarar hon att Obama-administrationen satt kvar när Mahmoud Ahmadinejad talade inför FN (de amerikanska delegationerna brukar vanligtvis gå ut i protest när denne börjar raljera) - medan USA:s FN-ambassadör Susan Rice däremot inte ens närvarade när Benjamin Netanyahu talade.

Vidare förklarar hon att hon som Missouri-bo (den delstat även president Harry Truman kom ifrån), kände hon stor stolthet över det mod president Truman visade, och den moraliska kompass han hade i förhållande till Israel - något Obama däremot helt saknar. Och hon avslutar sin insändare:

By comparison, President Obama has steered our relationship to an abysmal low.

In reviewing the above, I see no choice but to switch sides and cast my vote for the Republican candidate for President Mitt Romney, who better embodies our Democratic ideals. I ask you to join me.


Ungefär samma resonemang driver jag i vår senaste podcast om USA:s utrikespolitik under Barack Obama, där jag specifikt (tillsammans med riksdagsledamot Fredrik Malm från Folkpartiet) pratar om Obamas relation med Israel.

Källor: Jerusalem Post här och här.

Se även tidigare inlägg:

Podd 13: Utrikespolitiken i USA:s presidentval 20121028

Världens medborgare om USA:s presidentval

CNN har under hösten låtit filma folk från olika länder, och låtit vanligt folk från gatan göra sina röster hörda om det amerikanska presidentvalet. Här är några urval. Tyvärr verkar ännu ingen kamera satts upp i Stockholm, vilket faktiskt skulle ha varit kul.

London, England:



Tokyo, Japan:



Lagos, Nigeria:



Seoul, Sydkorea:



Moskva, Ryssland:



Islamabad, Pakistan:



Romney tar ledningen i Ohio

Med stor sannolikhet kommer Ohio att avgöra presidentvalet. Romney kan vinna även utan Ohio, men den resan är väldigt snårig. Romney har de senaste veckorna dock dragit allt närmare Obama i opinionen i delstaten, och nu för första gången också gått om - något Fox News här rapporterar om:



Detta är givetvis otroligt goda nyheter för Romney-kampanjen. Och även om dessa siffror inte med nödvändighet visar den absoluta sanningen, så måste siffran ändå vara väldigt oroväckande för Obama-teamet.

Se även tidigare inlägg:

Romney och Ryan kampanjar i Ohio 20121029

Evangelikala latinos välkomnar Romney

President Obamas övertag bland latinamerikanska väljare är givetvis väldigt stort. Och Romney var förmodligen en av de sämsta GOP-kandidater ifråga om att tilltala denna väljargrupp.

Ett segment av latinoväljare är dock öppna för Romney - de evangelikala. Los Angeles Times skriver här om hur stödet för Romney bland evangelikala överlag nu är stort, och att den skepsis mot Romneys mormonism som dessa hyste under primärvalet (mest synligt i primärvalet i South Carolina) nu tycks ha övervunnits. Något som för dem som följt den här utvecklingen inte alls är förvånande.

Mer förvånande är dock att Romney även tycks ha en chans bland evangelikala latinos - något McClatchy skriver om i denna artikel. Medan 3 av 4 katolska latinamerikaner stöder Obama, så stöder 40% av de evangelikala latinoamerikanerna Mitt Romney - vilket är det största stöd för republikanerna inom alla latinamerikanska grupper. Och somliga anser att siffran är ännu högre:

“My projection is you’re going to see close to 60 percent of Latino evangelicals supporting the Romney ticket,” sa pastor Samuel Rodriguez, president för the National Hispanic Christian Leadership Conference, med mer än 25,000 evangelikala grupper.

“It’s not a question that they’re head over heels with Romney,” fortsatte han. “I think there is a reluctant disappointment with Obama.”


Man är besvikna på Obama för dennes övergivande av den traditionella synen på äktenskap, och hans misslyckande i att få igenom en immigrationsreform. Samt den stora ökning av deportering som skett under Obama-administrationen.

De latinoamerikanska protestanterna har även de stött demokraterna, men bytte till George W. Bush 2004 för att 2008 skifta tillbaka till demokraterna och Obama, som lovade en immigrationsreform under sitt första år.

Att många protestantiska (men även en del katolska) latinamerikaner stöder Romney, har upprört en del andra liberala latinos. Här uttalar sig skådespelerskan Rosie Perez, och beklagar sig över att hennes landsmän med latinamerikanskt påbrå stöder Romney pg a religion:



Den evangelikala latino-gruppen kan således vara viktig för Romney. Likväl är Romney ingen republikansk latinovän i stil med Bush-familjen, som har en väldigt viktig roll att fylla för att i framtiden lyckas ena det republikanska partiet med USA:s för närvarande politiskt viktigaste etniska minoritetsgrupp.

Källor: McClatchy, Los Angeles Times, RealClearPolitics

Se även tidigare inlägg:

Kampen om Nevadas latinoväljare 20121002

Laura Bush kampanjar för Romney i Michigan

Opinionssiffrorna i Michigan har blivit jämnare, och Mitt Romney som på så många andra ställen börjat komma hack i häl med president Obama även där. I helgen kampanjade förre First Lady Laura Bush i Livonia, sydöstra Michigan till förmån för Mitt Romney.

Hon hälsade från sin make, som önskade alla sitt bästa, och berättade om arbetet på Bushs presidentcenter, lite senare konstaterade hon också att USA befann sig i stora problem mena två kandidater hade bättre lösningar:

"Mitt Romney and Paul Ryan have better answers,"


Hon berättade också om sina döttrar, hur dottern Barbara arbetade med hälsofrågor i Afrika medan dottern Jenna arbetade på NBC:s Today Show, och gjorde vad hennes egen make George W. Bush burkar beskriva som: fortsatte Bush-familjens fantastiska relation med media. Här är Laura Bush:



Källor: HomeTownlife, Detroit News

Se även tidigare inlägg:

Laura Bush om Malala Yousafzai 20121025

Sandy avbryter temporärt presidentkampanjandet

Orkanen Sandy har temporärt avbrutit president Obamas kampanjande, och delvis har Mitt Romney också ställt in en del event, något Chuck Todd här rapporterar om på NBC:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Se även tidigare inlägg:

Obama manar att ta orkanen Sandy på allvar 20121029

Orkanen Sandy drar in över USA 20121028

måndag 29 oktober 2012

Den politiska TV / IT-reklamens historia

Amerikanska val har sedan televisionens gryning präglats av kampanjreklamsnuttar för respektive kandidat - ad:s som numera inte minst sprids via Internet och sociala medier. Här har Darrell West på CNN en intressant sammanfattning av den ad-politiska historien:



Se även tidigare inlägg:

Clown-faktorn i amerikansk politik 20121029

Obama-administrationen försvarar Bushs FISA-Act inför domstol

Listan kan göras lång. Men den Obama som 2008 kampanjade mot nästan allt Bush gjorde som president, försvarar nu inför Högsta Domstolen Bush-administrationens FISA-Act - med dess rätt att spåra telefonsamtal och e-mail utan domstolsgodkännande, om en av parterna i dessa konversationer befinner sig utanför USA.

Lagen bestrids av ACLU och Amnesty International, men Donald Verrilli (Obamas jurist som försvarade ObamaCare inför Högsta Domstolen) förklarar att grupperna inte kan utmana lagens konstitutionalitet eftersom lagen inte skadar dem.

De konservativa och liberala domarna är splittrade i frågan, och vad utfallet kommer att bli kommer givetvis att vara mycket intressant. Jag stöder till fullo lagen, men vad som i detta sammanhang förstås är mest intressant är Obama-administrationens tydliga försvar av den. Uppenbarligen betydligt lättare att kandidera än att regera.

Källa: The Hill

Clown-faktorn i amerikansk politik

Amerikansk politik är underhållande, inte minst pg a den clown-faktor som existerar i amerikansk politik. Men har denna faktor gått för långt, och tagit överhanden över den seriösa politiska sakdebatten? Den intressanta frågan diskuterar en panel här på CNN, där den mest intressanta aspekten av debatten är hur social media påverkar detta val på ett sätt som aldrig skett tidigare, inte ens 2008:



Själv anser jag inte att clown-faktorn kontrollerar politiken, inte heller att sakpolitiken förskjutits. Vad amerikansk politik lyckas med är att ha det ena utan att fördenskull förlora det andra. Däremot finns i amerikansk politik också en stor möjlighet för väljare, att utifrån sitt eget intresse välja vad man själv vill lägga fokus på att gräva ner sig i. Vill man främst följa pajkastningsdebatten så går det bra att göra, och vill man främst studera sakpolitiken så går det också. För att verkligen förstå amerikansk politik måste man göra bådadera.

Se även tidigare inlägg:

Nancy Pelosi lanserar "Mitt-ology" som nytt begrepp 20121027

Kvinna viglar barn till Obama-hat

En hip-hop-sajt (vet ej vilken) lade upp en video på en kvinna som på ett sjukt sätt präntar in i sitt barn att ta avstånd från Obama. Bill O Reilly rapporterar här om saken på Fox News, ta en titt:



Det måste sägas vara hedervärt av O Reilly att ta avstånd från den här kvinnan, och således ta Obama i försvar. När Bush var president gjorde liberala talk-show-värdar nästan aldrig detta, när denne smädades på alla möjliga sätt. Ett undantag var dock när Kayne West i live-sändning förklarade att "Bush hatade svarta människor" vilket fick TV-bolaget att be presidenten om ursäkt.

Se även tidigare inlägg:

Politiska konvertiter: Konservativ barnstjärna blir liberal 20120704

Barnsatir mot Mitt Romney 20120509

Suspekt GOP-senatkandidat och dennes 5-årige son 20120302

Vita Huset tysta om Benghazi-attacken

Under Obamas fyra år vid makten har republikanerna mer än en gång försökt knyta Obama till någon skandal av något slag. Ingen personlig skandal, men väl någon politisk sådan: Solyndra, Fast and Furious, för att bara nämna två (av många fler). Oftast har dessa saker dock antingen aldrig varit tillräckligt stora för att nå presidenten, eller så har de i första hand kopplats till hans personal (som te x i fallet med Fast and Furious) - något Obama-gate har således inte existerat.

Däremot tyder väldigt mycket på att Vita Huset inte bara hanterade responsen på attacken mot det amerikanska konsulatet i Benghazi dåligt (det gjorde man: fyra amerikaner dog - under loppet av flera timmars eldstrid) - inte bara för att man i två veckor felaktigt hävdade att attacken hade berott på den obskyra "Innocence of Muslims"-filmen (så var inte fallet) - inte heller bara för att man i tidigare skeden ignorerat ambassadör Chris Stevens farhågor för en ökad hotbild och vädjan om större skydd (det ignorerade man också) - utan också för att det ser ut som att någon helt enkelt sa nej till militär assistans när den belägrade personalen på ambassaden/konsulatet vädjade om detta. Exakt vem som sa nej, varför det beslutet fattades är ännu inte helt känt - men nekandet ledde i vilket fall till en katastrof, och en situation där den amerikanska ambassadpersonalen upplevde att det fanns andra faktorer som för den amerikanska regeringen var viktigare än deras säkerhet. John McCain kallade igår händelsen för en enorm mörkläggning av Vita Huset - och en tystnad av allmän media (de som främst grävt i detta är Fox) - här har Fox News ännu ett inslag om saken:



Se även tidigare inlägg:

Far till dödad navy-seal-soldat i Benghazi talar ut 20121029

Far till dödad navy-seal-soldat i Benghazi talar ut

Obama-administrationen får allt fler saker att förklara ifråga om responsen på attacken mot konsulatet i Benghazi. Här talar Charles Woods - far till den dödade Navy Seal-soldaten Tyrone Woods - om sin sons bortgång och den tragiska händelsen:



Se även tidigare inlägg:

FtN: John McCain om Libyen - Rahm Emanuel om kampanjen 20121029

Condi Rice om Benghazi och presidentvalet 20121025

Romney och Ryan kampanjar i Ohio

Mitt Romney och Paul Ryan kampanjade igår tillsammans i Ohio efter att orkanen Sandy fått Romney att ställa in ett eget event i Virginia. Här är talet:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Se även tidigare inlägg:

Romney håller tal om ekonomin i Iowa 20121028

Obama manar att ta orkanen Sandy på allvar

President Obama avbröt igår en del av sitt kampanjande för att hålla sig uppdaterad inför orkanen Sandys framfart. Här har NBC ett klipp där Obama också uttalar sig om saken:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



När skriver även SVD om saken.

Se även tidigare inlägg:

Orkanen Sandy drar in över USA 20121028

FtN: John McCain om Libyen - Rahm Emanuel om kampanjen

John McCain intervjuas på veckans Face the Nation om Vita Huset-skandalen ifråga om hanteringen av attacken mot det amerikanska konsulatet i Libyen. Obamas fd stabschef och Chicagos nuvarande borgmästare Rahm Emanuel intervjuas också om kampanjen.



Se även tidigare inlägg:

ABC TW: S Cutter, N Gingrich, Andrew Sullivan 20121028

söndag 28 oktober 2012

FNS: Swing-Stat-Senatorer om Senatsvalen, panel om Libyen

På veckans Fox News Sunday intervjuas fyra senatorer från fyra swing-stater om de förestående valen. De fyra utgörs av den republikanske senatorn Rob Portman från Ohio, den republikanske senatorn Ron Johnson från Wisconsin, den demokratiske senatorn Mark Warner från Virginia, och demokraten Mark Udall från Colorado.



Här diskuterar en panel också det senaste om Libyen-incidenten:



Se även tidigare inlägg:

ABC TW: S Cutter, N Gingrich, Andrew Sullivan 20121028

ABC TW: S Cutter, N Gingrich, Andrew Sullivan

På veckans ABC This Week intervjuas Stephanie Cutter, Obama-kampanjens biträdande manager och Newt Gingrich för republikanerna. Den politiske bloggaren Andrew Sullivan diskuterar tillsammans med en panel också senatsvalen. Här är Stephanie Cutter:



Och här Newt Gingrich:



Och här Andrew Sullivan mfl:



Se även tidigare inlägg:

Jon Cornyn om senatsvalen 20121028

Romney och Obama endorsas av två tunga tidningar 20121028

Jon Cornyn om senatsvalen

Texas republikanske senator John Cornyn talar här på Fox News om republikanernas möjligheter att eventuellt kunna vinna Senaten och kommenterar de olika senats-valen.



Se även tidigare inlägg:

Ny kontroversiell abortkommentar 20121025

Todd Akin kvar - hans chanser inte bortblåsta 20120926

Podd 13: Utrikespolitiken i USA:s presidentval

USA:s presidentval 2012 kretsar primärt kring ekonomin. Men som ledande världsmakt står USA alltid inför utrikespolitiska utmaningar och även detta val har utrikespolitiken i viss mån nästlat sig in i valdebatten. Vilka utrikespolitiska utmaningar står USA inför? Hur bör president Obamas utrikespolitiska insatser bedömas efter fyra år? Och vems utrikespolitiska vision är att föredra, Obamas eller Mitt Romneys?

Det handlar denna podd om, där jag pratar med Björn Jerdén från Utrikespolitiska institutet om USA:s utmaningar i Asien, polemiken mot Kina och alliansen med Japan. Därefter pratar jag med Folkpartiets riksdagsledamot Fredrik Malm, som stöder Obama och förklarar varför han anser att republikanernas kritik mot dennes utrikespolitiska åtaganden är obefogad. Min ekonomistuderande bloggkompis John Gustavsson pratar därefter om varför han anser att Obama misslyckats på utrikespolitiska områden där han anser att Romney skulle vara mycket bättre.

Lyssna, kommentera, och diskutera gärna podden i forumet. Here we go:



Tidigare poddar kan som vanligt hittas i poddarkivet.

Orkanen Sandy drar in över USA

Orkanen Sandy drar in över den amerikanska Östkusten, något NBC News här rapporterar om:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Här också ett annat inslag:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Romney och Obama endorsas av två tunga tidningar

Mitt Romney och Barack Obama har i veckan på varsitt håll endorsats av två tunga tidningar. Romney endorsades av Iowa-tidningen Des Moines Register, som också endorsade Romney i det republikanska primärvalet. Denna gång förklarar man att nationen behöver mer än något annat behöver få ner arbetslösheten och få bukt med budgetunderskottet genom en partiövergripande plan. Den som bäst kan göra detta, anser man vara Mitt Rommey, och skriver:

Which candidate could forge the compromises in Congress to achieve these goals? When the question is framed in those terms, Mitt Romney emerges the stronger candidate.

...Romney has made rebuilding the economy his No. 1 campaign priority — and rightly so.


New York Times, som inte endorsat en republikan sedan man stödde Dwight Eisenhower 1956, endorsar förstås president Obama för fyra år till, något man motiverar med att Obama gjort ett fantastiskt jobb med tanke på hur hårt republikanerna motsatt sig honom:

"Mr. Obama has impressive achievements despite the implacable wall of refusal erected by Congressional Republicans so intent on stopping him that they risked pushing the nation into depression, held its credit rating hostage, and hobbled economic recovery,"


Vidare skriver man om Romney att denne knutit sig till ett extremt republikanskt parti:

...he has tied himself to the ultraconservative forces that control the Republican Party and embraced their policies, including reckless budget cuts and 30-year-old, discredited trickle-down ideas. Voters may still be confused about Mr. Romney’s true identity, but they know the Republican Party, and a Romney administration would reflect its agenda,"

Av dessa två endorsements är förstås Des Moines Register det viktigaste. Obama vinner New York med eller utan New York Times, däremot finns möjligheten att Des Moines Register kanske knuffar några väljare i Romneys riktning, vilket skulle kunna innebära en seger i Iowa.

Källor: The Hill, Des Moines Register, New York Times

Se även tidigare inlägg:

Romney håller tal om ekonomin i Iowa 20121027

"Obama" och "Romney" i New York

"Obama" och "Romney" i New York - underhållande, men i ärlighetens namn är underhållningsfaktorn i den amerikanska politikens verklighet väldigt svårslagen:



Se även tidigare inlägg:

Meat Loaf endorsar Romney 20121026

Recension: "Till Varje Pris" - Mathias Sundin

Härom veckan släppte USA-bloggaren och riksdagsledamoten Mathias Sundin sin debutroman "Till varje pris" som jag i helgen tog mig tid att läsa.

Boken är en politisk thriller som handlar om den svensk-amerikanske demokratiske senatorn Mark Erikssons politiska resa, från senatsvalet i Minnesota 2010 där han utmanas av ingen mindre än kongresskvinnan Michele Bachmann - till en presidentkampanj 2012 där han tvingas konfrontera den senatskollega som 2008 var partiets fanbärare men då förlorade mot den republikanske krigsveteran som nu sitter i Vita Huset. En politisk primärvalskamp mot en revanschsugen Barack Obama är dock ingen enkel uppgift - men en uppgift Mark Eriksson likväl beslutar sig för att ta sig an.

"Till varje pris" är en roman, men det är också ett stycke samtidshistoria. Mathias Sundin, som bland annat kampanjade för John McCain 2008, har följt amerikansk politik både länge och närgånget - vilket märks hela boken igenom. I boken får vi följa Mark Erikssons politiska kampanj, och ges genom den en blick in i hur politiska kampanjer i USA faktiskt fungerar på riktigt; kampanj-eventen beskrivs levande och realistiskt, nominerings- och primärval, insamlingskampanjer och delegater - endorsementprocesser och mediauppbåd likaså. Därtill visar boken också på en djup kunskap om verkliga platser, politiska händelser, historiska skeenden eller helt enkelt bara lustiga men likväl verkliga saker som i boken kopplas till den fiktive Mark Eriksson (som exempel kan nämnas hur senator Mark Eriksson vid ett tillfälle i boken påminner sin dotter Amber om Joe Bidens förmaning om att inte dejta någon innan hon fyllt 30 - kopplingar som om man, likt jag själv gjort, följt amerikansk politik dagligen i x antal år, helt enkelt finner -väldigt- tilldragande).

Men boken är förstås främst en roman, inte en samhällsbeskrivning eller historiebok, och därför måste också dess skönlitterära värde bedömas. När jag först hörde talas om boken och läste lite om dess handling, verkade den lite för normal, och lite för tråkig för min smak. Jag är ingen större fan av verklighetstrogen skönlitteratur, och i synnerhet inte politisk sådan. Är boken dessutom en debutroman så ringer någon slags varningsklocka - som påminner om hur enkelt det skulle vara att hitta något bättre, eller att i alla fall ödsla tiden på en genre med lite större spänningsfaktor.

När boken sedan damp ner i postlådan ringde varningsklockorna igen. Jag tyckte aldrig att titeln "Till varje pris" lät särskilt häftig, snarare väldigt fantasilös. Och underrubriken "Tänk om en svensk skulle bli USA:s president", lät inget annat än fånigt och publikfriande. Det i kombination med en plottrig framsida som i mitt tycke utstrålade kiosklitteratur på kilometers håll, fick mig att dra slutsatsen att det här förmodligen var en bok jag skulle läsa mer av pliktkänsla än av spänning. Men jag tänkte likväl läsa den, dels för att jag var intresserad - om inte av den fiktive senatorn, så väl av den verklighetsbaserade omgivning boken utspelades i. Dessutom var jag väl medveten om att ett bokprojekt som detta aldrig hade drivits igenom utan en enorm portion entusiasm och ett gigantiskt USA-intresse - ett intresse jag själv inte bara delar utan mer än gärna också uppmuntrar - även de gånger de tar sig mindre kvalitativa första-gångs-uttryck.

Sagt och gjort så började jag läsa boken, och efter första kapitlet var jag inställd på att "Till varje pris" helt enkelt var en dålig bok. Boken inleds nämligen med en skildring av bombattentatet i Libanon 1983. Och kanske hade jag kunnat haft större överseende med att kapitlet i princip inte väckte några känslor av spänning eller dramatik överhuvudtaget, om jag inte för några veckor sedan hade börjat läsa Oriana Fallacis väldigt dramatiska och mycket välskrivna bok "Inshallah" från 1992, vars inledning också handlar om terrorattentatet i Libanon 1983 - fast ur en grupp italienska soldaters perspektiv. Hennes beskrivning fängslade - Sundins gjorde det inte.

"Till varje pris" hade dock den i sammanhanget mycket viktiga fördelen av att vara väldigt lättläst, så jag läste plikttroget vidare - till kapitel 2. Där upphörde pliktkänslan och jag förvånades av att jag där och då istället sögs in i en hisnande berättelse på 84 följande kapitel där en tråkig svensk-ättling med ett tråkigt namn förvandlades till en spännande kandidat, och där en påhittad politisk kampanj blev minst lika levande som någon av de otaliga amerikanska kampanjer jag själv följt på så nära håll man nu kan följa en kampanj via Internet. Boken blev spännande, intrigerna lockande, kvalitén såväl förhöjd som bestående - och den energi som i kapitel två dragit in mig i historien höll mig kvar boken igenom, som jag sträckläste över helgen, slukad av bokens politiska dramatik, mogna och omogna kärleksintriger och spännande och mystiska karaktärer. Allt förstås varvat med sällskap från en leende Barack Obama, en styrande president John McCain, och många andra verkliga personer som med sin närvaro gav boken rejäla doser stämningshöjande injektioner.

Boken har i mitt tycke fortfarande en extremt tråkig titel, omslaget är fortfarande inte snyggt, kapitel 1 känslolöst - och Sundin har lyckats med den inverterade PR-konsten att placera allt det dåliga längst fram. Min förhoppning med dessa rader är dock att få dig som läser att se bortom detta. För boken bevisar att skenet kan bedra, och göra det rejält. För "Till varje pris" är inte bara en lärorik eller en första-gångs-entusiastisk bok. Det är en bra bok - en riktigt bra bok, som jag är övertygad om att alla svenska USA-politiska nördar skulle älska.

Att huvudpersonen dessutom var svensk, och författaren likaså, skänkte i dubbel bemärkelse också en extra krydda av litterärpatriotisk förnöjsamhet. Sverige har många duktiga författare men tyvärr väldigt få duktiga USA-rapportörer. I "Till varje pris" visar dock Mathias Sundin att han som en av få svenskar, faktiskt är duktig på bådadera. Och det känns väldigt roligt.

Boken, som jag rekommenderar varmt, kan köpas på Adlibris eller beställas från LBJ Förlags hemsida, där också smakprov från boken går att läsa. Den 10 oktober intervjuade jag också Mathias Sundin, där han bland annat personligen ger en liten presentation av boken.

Så, köp den helt enkelt - för det här är (min initiala skepsis till trots) en av de bättre och mest intressanta böcker som skrivits om amerikansk politik på svenska.

lördag 27 oktober 2012

Obama - videovecka 196

President Obama talar denna vecka om vad den oberoende konsumentförsvars-grupp han genom sin Wall-Street-reform skapat, uträttat och kan uträtta för skydda amerikaner från att bli lurade av Wall street.



Se även tidigare inlägg:

Obama - videovecka 195 20121020

Romney håller tal om ekonomin i Iowa

Mitt Romney höll igår ett tal om nationens ekonomiska situation från Ames, Iowa. Här är event, postat av John Gustavssons polare på Right Speak, där Romney inleder med att förklara att man nu har möjlighet att införa "verklig förändring":



Källor: Politico, RightSpeak

Se även tidigare inlägg:

Paul Ryans ekonomital i Cleveland, Ohio 20121025

----------------

Romney om sitt utrikespolicy-tal 20121010

Nancy Pelosi lanserar "Mitt-ology" som nytt begrepp

Obama kallar det demokraterna menar utgör Romneys skiftande positioner för "Romnesia" - Nancy Pelosi å andra sidan har kommit på sin egen term - "Mitt-ology" - här har NBC ett klipp om saken, från när Pelosi intervjuades av Jon Stewart:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Se även tidigare inlägg:

Obamas nya grej: Romnesia 20121020

fredag 26 oktober 2012

Hur Obama blivit det han kampanjade emot 2008

Fox News har här ett inslag som diskuterar huruvida president Obama detta val blivit exakt det som han kampanjade emot 2008:



Senast en sittande president kampanjade för omval var 2004. Och den kampanj Bush då drev var både bättre och betydligt mer positiv och framtidsvisionär än Obamas kampanj är. Något som kommer att vara fallet även om Obama trots allt ändå skulle vinna om två veckor.

Se även tidigare inlägg:

Kan Romneys momentum bestå? 20121026

Kan Romneys momentum bestå?

Karl Rove pratar här med Sean Hannity på Fox News om de senaste opinonssiffrorna och huruvida Romneys momentum kan bestå ända till valdagen den 6 november:



Se även tidigare inlägg:

Meat Loaf endorsar Romney 20121026

Meat Loaf endorsar Romney

De flesta coola band och artister stöder onekligen Obama. Men Romney har fått en artist till bakom sig, denna gång Meat Loaf, som endorsade Romney på ett kampanjevent i Ohio. Här är ett inslag från eventet, där Meat Loaf bland annat sa:

"I have never been in any political agenda in my life, but I think that in 2012 this is the most important election in the history of the United States,"




Här ett annat klipp:



Källa: Politico

Se även tidigare inlägg:

Madonna endorsar Obama som "svart muslim" 20120926

Obama förtidsröstar i sin hemstad Chicago

President Obama röstade idag i det amerikanska presidentvalet och blev den förste president någonsin att faktiskt förtidsrösta (något hans kampanj uppmanar alla att göra) - här visar NBC presidenten när denne lägger sin röst i vallokalen:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Här har NBC News också ett inslag om saken:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Se även tidigare inlägg:

Obama i exklusiv intervju om kampanjen 20121025

torsdag 25 oktober 2012

Paul Ryans ekonomital i Cleveland, Ohio

Paul Ryan höll igår ett stort tal om den krisartade ekonomin där fattigdomen vinner allt större terräng, och han och Romneys plan för att åtgärda saken, i Cleveland, Ohio. Här är talet:



Källa: Fox News

Se även tidigare inlägg:

Romney-Ryan kampanjar i Colorado 20121024

Colin Powell endorsar Obama även denna gång

USA:s republikanske, fd utrikesminister Colin Powell endorsade 2008 Barack Obama, och gör nu detta en gång till, i detta uttalande:



Se även tidigare inlägg:

Colin Powell om sin nya bok, sina olika ståndpunkter 20120523

---------------

Colin Powell endorsar Obama 20081019

Obama i exklusiv intervju om kampanjen

President Obama intervjuades igår av NBC:s Brian Williams exklusivt om den pågående presidentkampanjen. Här är intervjun:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



UPPDATERING: Här är mer av intervjun/reportaget: Del 1:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Del 2:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Se även tidigare inlägg:

Hur Obama hanterade Romney fel 20121025

Prop 34 om dödsstraffets avskaffande i Kalifornien

Det är inte bara politiker det kommer att röstas om den 6 november. Kalifornien har även en rad propositionsförslag att rösta om - inte minst Proposition 34, om att avskaffa dödsstraffet i delstaten och ersätta detta med livstidsfängelse utan möjlighet till frigivning.

Kampanjerna om frågan om dödsstraff pågår därför för fullt i Kalifornien, något Los Angeles Times här skriver om. 2 miljoner dollar satsas på att få igenom propositionen. Det finns dock inte enbart moraliska skäl bakom förslaget - ett avskaffande av straffet innebär nämligen också besparingar på ca 184 miljoner dollar per år.

Här är ett nyhetsinslag från Kalifornien som beskriver förslaget och de många religiösa grupper som vill avskaffa dödsstraffet:



USA:s dödsstraff fungerar mycket illa - och ett avskaffande i Kalifornien vore mycket välkommet. Det dödsstraff USA däremot inte bör avskaffa är det federala dödsstraffet, för terrorister som Khalid Sheik Mohammed, Timothy McVeigh etc.

Källa: Los Angeles Times

Se även tidigare inlägg:

Connecticut avskaffar dödsstraffet 20120412

Oregons guvernör skjuter upp dödsstraff 20111123

Oskyldiga friade efter 20 år i fängelse 20111105

35% motsätter sig dödsstraff 20111013

Avrättad 14-årig pojke på väg mot upprättelse 20111005

Minnesgudstjänst efter Troy Davis 20111002

Rachel Maddow om USA:s bristande rättssystem 20110929

Debatt om Troy Davis och dödsstraffet 20110922

Troy Davis avrättad 20110922

Dömdsdömd fånge får avslag i benådningsansökan 20110921

Rick Perry och avrättningarna i Texas 20110828

Illinois avskaffar dödsstraffet 20110310