måndag 1 juni 2009

Känd abortläkare mördad i Kansas

Abortläkaren George Tiller, 67 år gammal från Wichita, Kansas, sköts igår ihjäl inne i Reformation Lutheran Church där han verkade som vaktmästare och befann sig strax efter kl 10 på förmiddagen. Polisen arresterade en 51-årig man för dådet, som de de misstänker agerat på egen hand, men undersöker om han har några kopplingar till någon anti-abortgrupp.

George Tiller, var vad som kan betecknas som en amerikansk abortikon. Han började utföra aborter direkt efter Högsta Domstolens Roe v. Wade-beslut 1973 - som gjorde aborter lagliga, hans klinik Women's Health Care Services var en av få i landet som utförde också sena aborter (efter 21:a veckan). För detta blev han med tiden en symbol för de amerikanska abortförespråkarna. Hans klinik utsattes för demonstrationer; 1991 i vad som kallats för "Summer of Mercy" protesterade tusentals abortmotståndare ledda av gruppen Operation Rescue, genom en sitt-demonstration utanför Tillers klinik i sex veckor i vilken polisen arresterade ca 2000 människor.

1986 exploderade en bomb på taket till hans klinik, och 1993 sköts och skadades Tiller av en anti-abortaktivist, och höll sedan dess en relativt låg profil samtidigt som han fortsatte att driva kliniken. Gärningsmannen dömdes till 11 års fängelse.

Till själv förklarades nu i mars av en domstol oskyldig till anklagelser om att ha utfört 19 olagliga aborter för sex år sedan. Om det är en del av motivet till mordet är dock ännu oklart. Många är dock överens om att dådet kommer att föra in abortdebatten i rampljuset igen. President Obama, som höll ett stort tal om ämnet på en skola för några veckor sedan, fördömde dådet, och släppte följande uttalande:

"I am shocked and outraged by the murder of Dr. George Tiller as he attended church services this morning. However profound our differences as Americans over difficult issues such as abortion, they cannot be resolved by heinous acts of violence."

Även anti-abortgrupper fördömde dådet, och Operation Rescue, som under åren varit starka kritiker av Tillers klinik släppte följande uttalande:

"We are shocked at (Sunday) morning's disturbing news that Mr. Tiller was gunned down. Operation Rescue has worked for years through peaceful, legal means, and through the proper channels to see him brought to justice. We denounce vigilantism and the cowardly act that took place this morning. We pray for Mr. Tiller's family that they will find comfort and healing that can only be found in Jesus Christ."

Här har MSNBC ett inslag om mordet:George Tiller är inte den första abortaktivisten som mördas i USA. 1993 mördades Dr. David Gunn i Pensacola, Florida. Han hade tidigare visats på affischer liknande de där "Wanted"-anslagen som kan ses i Westernfilmer, gjorda av Operation Rescue.

I juni 1994 mördades Dr. John Britton och en annan, också i Pensacola. Mördaren var en pastor vid namn Paul Jennings Hill som dömdes till döden och avrättades 2003.

I december 1994 mördades två receptionister på två abortkliniker i Brookline i Massachussetts. Mördaren John Salvi, hade tidigare setts dela ut pamfletter från Human Life International. Han tog livet av sig i fängelse.

I januari 1998 mördades en säkerhetsvakt på en abortklinik i Birmingham, Alabama.

I oktober 1998 sköts abortläkaren Dr Barnett Slepian ihjäl i sitt hem i Amherst, New York.

Och nu alltså Dr George Tiller.

Därtill har ytterligare sex mordförsök förekommit, och en mängd olika attacker mot abortklinker.

När jag på allvar började intressera mig för amerikansk politik i slutet av 1990-talet minns jag att det i Sverige förmedlades en väldigt diffus bild av den kristna högern i USA, där dessa i princip förknippades med sådana som bombade abortkliniker. Det var givetvis en grav nidbild av saken, men eftersom hela fenomenet- precis som det utbredda abortmotståndet - ter sig så totalt främmande i Sverige, så är orsaken till associationen kanske inte alltför svår att förstå. Pro-life-rörelsen i USA är dock en utbredd sådan, där den stora majoriteten tar avstånd från alla former av våld - och alla stora kyrkor och samfund fördömer våld mot abortaktivister.

Här i Sverige är det den primära saken som behöver förstås i sammanhanget. Ungefär på samma sätt som svenskar gällande USA:s syn på vapen i första hand behöver förstå att NRA inte förespråkar eller ursäktar skolskjutningar.

Källor: The Wichita Eagle här, här, DN Wikipedia, SVD

1 kommentar:

olof den andre sa...

Vad som också ofta medvetet glöms bort i svensk media är att den amerikanska domen från 1973 medger just de partial-birth aborter som den nu mördade hade som sin specialitet, det handlar om att framtvinga födslar för att sedan slå in skallen på spädbarnen så fort huvudet blir synligt och därefter suga ut hjärnan. Förståeligt nog är motståndet starkt mot sådan aborter. Svenks media vill gärna ha det till att motståndet handlar om "förbud mot alla aborter"