onsdag 19 augusti 2009

Bill Clinton uppdaterar Obama om Nordkorea

Tidigare president Bill Clinton träffade igår såväl president Obama, som sin hustru och utrikesminister Hillary Clinton för att ge dem en uppdatering om situationen i Nordkorea och dess ledare Kim Jong il.

President Clinton besökte i början av augusti landet för att få de två amerikanska kvinnorna Euna Lee och Laura Ling frigivna. Clinton åt då middag och småpratade med Kim Jong il och kunde därför bilda sig en bättre uppfattning om Kim Jong ils hälsotillstånd än den amerikanska underrättelsetjänsten kunnat göra.

Efter Clintons besök indikerade Nordkorea att de var öppna att förhandla om fler saker. Än så länge har dock inget hänt, men Hillary Clinton förklarade att informationen från hennes make varit till extremt stor hjälp, och president Obama samtalade med Bill Clinton i 40 minuter i the West Wing's situation room, innan han bjöd in Clinton för att fortsätta samtalet i ytterligare 30 minuter i Ovala rummet.

Nordkorea och USA har ingen officiell diplomatisk kontakt. I förhandlingarna om de två fångarna förde USA samtal via den svenska ambassaden. Nordkoreanska diplomater som besöker FN i New York är dessutom strikt begränsade och får inte resa in i övriga USA. Nu har dock två nordkoreanska diplomater fått tillstånd att resa till Santa Fe i New Mexico för att i morgon besöka New Mexicos guvernör Bill Richardson för att diskutera ett ämne som ännu inte offentliggjorts. Initiativet till träffen togs av Nordkorea. Richardson har tidigare förhandlat med nationen och också lyckats få andra amerikanska fångar frigivna från landet.

Källa: Yahoo News

Se även tidigare inlägg:

Jim Jones talar om Nordkorea på Meet the Press 20090809

De amerikanska kvinnorna återförenas med sina familjer
20090805

Inga kommentarer: