lördag 22 augusti 2009

Joe Biden driver med Bush och Cheney men...

Joe Biden deltog i onsdags i en insamling i Orlando, Florida till förmån för den Demokratiske kongressmannen Alan Grayson. Inför de 150 deltagarna skämtades det vilt om den föregående administrationen. Grayson sa att det riktiga maktbytet hade varit, inte främst mellan Bush och Obama utan mellan Cheney och Biden.

Biden sa att den nya administrationen var annorlunda: "He's the president, I'm the vice president. We've got the pecking order in this administration right," sa han om Obama.

Han fortsatte vidare:

"I know George Bush, and he's no Barack Obama."

Tre saker kan i sammanhanget vara värda att kommenteras. Först och främst känner Biden inte Bush. Senast han uttalade sig om att han kände Bush och stoltserade med att under ett besök i Ovala Rummet läxat upp den tidigare presidenten var det inga andra än han själv som kunde bekräfta att så varit fallet. Och några protokoll på att Biden ens träffat Bush i Ovala Rummet tycktes det heller inte finnas. Något Saturday Night Live gjorde följande smått komiska sketch om.

För det andra är uttalandet en direkt anspelning på det klassiska uttalandet i vice-presidentdebatten mellan Demokraten Lloyd Bentsen och George Herbert Walker Bushs vice-presidentkandidat Dan Qualye 1988, som i debatten jämförde sig själv med John F Kennedy, varpå Bentsen avväpnande svarade: "Senator, I served with Jack Kennedy. I knew Jack Kennedy. Jack Kennedy was a friend of mine. Senator, you're no Jack Kennedy,"

En replik som då med rätta fick Qualye att tystna. Joe Biden gör dock det hela inte lika bra, och det är inte ens lika tydligt vad exakt det är han menar.

Det tredje och viktigaste är emellertid att det knappast ter sig passande för en sittande vice-president att gå till personangrepp mot en tidigare administration och president. Det passar i synnerhet inte om man vill verka för att ena istället för att splittra nationen. Obama har på senare tid valt Biden att delta i arbetandet med att ena landet kring sjukvårdsreformen. Frågan är om han inte borde be någon annan. Biden är ingen bra enare - vare sig det gäller Ryssland, eller tidigare administrationer.

Källa: Fox News

Se även tidigare inlägg:

SNL: Joe Biden 20090412

Inga kommentarer: