onsdag 5 augusti 2009

Obamas GITMO-lösning kritiseras från två håll

President Obamas önskan att stänga ned Guantanamobasen i januari nästa år genom att skicka fångarna till fängelser i USA, har stött på kritik från både Republikaner och Demokrater, som motsätter sig tanken på att ta in Al-Qaida-fångar till amerikansk mark, och få senatorer tycks vara villiga att argumentera för saken inför sina valkårer.

Obama-administrationens senaste förslag är att upprätta en speciell byggnad på amerikansk mark exklusivt skapad för Guantanamofångarna. De två främsta förslag till platser för detta är militärfängelset i Fort Leavenworth, Kansas - samt högsäkerhetsfängelset Standish i Michigan som snart ska läggas ned. Byggnaderna ska kunna utföra allt som har med fångarna att göra: driva åtal, militärkommissioner och fängelse för dömda fångar. Byggnaden ska också kunna hålla fångar som låses in på obestämd tid, samt fångar som är frigivna men som inte tas emot av något annat land.

Obama-administrationens nya idé får dock kritik från två håll och två grupper som sällan är överens: dels från det inte helt oväntade Republikanska hållet, där bl a Senator Sam Brownback och Kongressman Jerry Moran - båda Republikaner från Kansas - the "not-in-our-backyard brigade" vid Fort Leavenworth.

Den andra gruppen som kritiserar idén är människoaktivistgrupper - de motsätter sig inte att fängelserna är på amerikansk mark men däremot motsätter de sig en fortsättning på Bush-erans politik där somliga fångar kunde hållas inlåsta på obestämd tid hur länge som helst utan att åtalas.

En sådan policy "are the reason Guantánamo became an international symbol of injustice," förklarar Jameel Jaffer från the American Civil Liberties Union's National Security Project i tidningen Time. "If you [open] a similar facility in the U.S., that doesn't solve any of the problems that closing Guantánamo was meant to solve."

Tanken om att slå samman militära och civila juridiska områden på en och samma plats speciellt tänkt just för terrorister, får också kritik. Sarah Mendelson från Center for Strategic and International Studies (CSIS) säger:

"...U.S. courts have successfully tried and sentenced 145 terrorists since the attacks of 9/11. The system works, there's no need for a hybrid," och fortsätter med att säga att Obama-administrationen riskerar att utmanas juridiskt och "it would look to others that instead of closing Gitmo, we're just moving it."

Det tål att fråga sig vad poängen är med att förflytta fångarna från Guantanamo in i USA - om de som väl placeras där kommer att få leva under samma förhållanden och på samma villkor som när de satt på Guantanamo?
Utöver att det kommer att kosta skjortan i en tid när USA:s kapital är begränsat och i en tid när Obama sjösatt en mängd andra extremt kostsamma program så kommer nästan säkert en plats där fångar förvaras på samma villkor som på GITMO att mötas av mängder av anklagelser och juridiska stämningar. Det fanns förstås en orsak till att Bush-admininstrationen valde just Guantanamo - en plats utanför USA men som i teorin likväl stod under amerikanskt styre - istället för att upprätta lägret inom USA - Guantanamo stod i många avseenden bortom den amerikanska lagens juridiska sfär - det gör däremot varken Kansas eller Michigan. Och ett fängelse som ämnar fylla precis samma funktion som Guantanamo nu redan gör, kan i värsta fall dra in Obama-administrationen i en ännu besvärligare juridisk process än den Bush-administrationen befann sig i. Det är frågan om den amerikanska befolkningen verkligen är beredda att kasta sig in i ett sådant enormt projekt bara för att Obama ska få uppfylla ett ogenomtänkt och förhastat vallöfte - ett vallöfte som allmänheter efter att nya uppgifter om vad som verkligen hände på GITMO inte visade sig vara på långa vägar lika hemska som föreställningarna därom som existerade innan uppgifter släpptes och representanter - som te x Dick Cheney - började ge svar på tal mot den tidigare kritiken.

Källa: TIME

Se även tidigare inlägg:

GITMO:s nedstängning i januari går från löfte till målsättning 20090721

Senator Inhofe vill behålla Guantanamobasen 20090717

Kongressen fortsätter försvåra GITMO-stängning 20090619

Bagram-fängelset - Obamas eget GITMO? 20090603

Demokraterna säger nej till att finansiera GITMO-stängning 20090520

Inga kommentarer: