måndag 10 augusti 2009

Obama tillbaka i Mexiko

Obama åkte igår till Mexiko för ett möte med ledarna för USA:s två närmasta grannar: Mexikos president Felipe Calderon och Kanadas Stephen Harper för att diskutera frihandel, drogkriget i Mexiko och den ekonomiska situationen. Mötet är det femte återkommande mötet mellan ledarna för de tre länderna (som initerades av president Bush 2005 nära hans ranch i Texas) - som börjat kallas the "Three Amigos summit".

I alla frågor råder dock inte fulländad vänskap. Det finns en del friktion mellan de överlag väldigt goda grannarna. Såväl Mexiko som Kanada vill att USA ska häva förbudet mot mexikanska truckar i USA, samt Buy-American-klausulen i stimulanspaketet som säger att stora projekt ska köpa sitt stål på den inhemska amerikanska marknaden.

Problemet för Obama i båda dessa avseenden är att en av hans stora väljargrupper: fackföreningarna är för båda dessa saker. De är för att skydda den amerikanska stålindustrin och de amerikanska lastbilschaufförernas fackförening är för förbudet mot mexikansk lastbilstrafik. En av Obamas medarbetare på resan förklarade:

"The President made clear his commitment to work with Congress to discuss legitimate safety concerns and to work to fulfill our international obligations,"

Det Nordamerikanska frihandelsaftalet (NAFTA) ger de mexikanska lastbilarna rätten att korsa gränsen - men de amerikanska fackföreningarna har effektivt övertalat Kongressen om att mexikanska lastbilar var osäkra. Under Bushadministrationen så gavs somliga mexikanska lastbilar rätten att köra in i USA - men i mars i år satte Kongressen, efter påtryckningar från facket, stopp också för detta. Mexiko straffade USA genom att lägga på tullar på saker som skulle levereras till USA, och situationen gynnar förstås ingen mer än de amerikanska lastbilschaufförernas fackförening.

Ett område där de dock är helt överens är kriget mot Mexikos knarkkarteller som fått stort inflytande även i USA - men också börjat bli ett problem så långt uppe som i Kanada.

Den dispyt som finns gäller dock de pengar som USA lovat att regelbundet ge Mexikos regering i kampen mot drogkartellerna, utstakat i Merida-initiativet - där USA dock hållit tillbaka stora delar pg a anklagelser om att den mexikanska polisen i sin kamp mot kartellerna bryter mot mänskliga rättigheter.

"President Obama underscored as he has on a number of occasions the importance of human rights for him, for the United States and frankly for Mexico," sa en talesman för Vita Huset.

Besluten i alla dessa avseenden ligger dock mer i Kongressens än i presidentens händer - en Kongress som borde anse att relationen med Mexiko och Kanada är viktigare än inhemska fackföreningar.

Källor: Washington Post, TIME, Politico, BBC, MSNBC

Se även tidigare inlägg:

Mexikanska armén anklagas för tortyrmetoder i drogkriget
20090710

1 kommentar:

Pibb sa...

Intressant inlägg. Måste bara rätta ett fel i texten. Det är väl inte mexikanska truckar som är förbjudna?