fredag 7 augusti 2009

Senaten godkänner fortsättning på Cash for Clunkers

Senaten godkände igår en fortsättning med ytterligare 2 miljarder dollar för det populära "Cash for Clunkers"-programmet, som ger bilägare möjlighet att byta in sina gamla bilar mot nyare och energisnålare modeller med lite statlig hjälp.

Programmet godkändes med 60 mot 37 röster och förväntas att snabbt signeras av president Obama. Somliga Republikaner hade önskat göra tillägg och nya regler i programmet - något som i så fall gjort att det hela än en gång hade behövt godkännas av Representanthuset (som godkände programmet den 31 juli) - i så fall hade beslutet fått vänta tills i september, när kongressmedlemmarna i Representanthuset återvänder från sin augustisemester. Nu blev så inte fallet, och det populära programmet som av många anses ge en välbehövlig dos energi till bilindustrin fortsätter som tidigare.

Det finns dock även baksidor av programmet (bortsett från den välkända Republikanska kritiken). Vad händer med de gamla bilar som blir inbytta? TIME har här en artikel om saken som bl a beskriver hur motorerna på de gamla bilar som byts in måste förstöras, vilket tenderar att kunna skada miljön - dessutom förlorar reservdelshandlare produkter att använda sig av.

Källor: USA Today, Yahoo News, TIME

Se även tidigare inlägg:

Cash for Clunkers - diskussion om regeringssubventionerat bilbyte 20090804

Inga kommentarer: