tisdag 4 augusti 2009

Cash for Clunkers - diskussion om regeringssubventionerat bilbyte

Demokraterna försöker få med sig Republikaner för att godkänna en fortsättning på ett bilinbytesprogram - "cash for clunkers" - där regeringen gått in med upp till 4 500 dollar när bilägare byter in sina gamla bensinslukare mot nyare mer energieffektiva fordon. Programmet sjösattes offentligt den 1 juli 2009 men började i praktiken så sent som för en vecka sedan - under den korta tiden byttes dock så mycket som ca 157 000 bilar in till ett värde av 664 miljoner dollar. Biltillverkare säger också att programmet bidragit till en ökad försäljning.

En miljard dollar har regeringen hittills åsidosatt för programmet och söker nu en förlängning med ytterligare 2 miljarder dollar. Många Republikaner är dock skeptiska och menar dels att regeringen inte ska lägga sig i marknaden, och dels att regeringen inte ska snoka så mycket i medborgarnas liv som de genom bilinbytesprogrammet ges möjlighet att göra. Dessutom finns en rädsla för att programmet som var tänkt att vara temporärt ska bli permanent - så som det är på många håll i Europa.

Här talar den Republikanske kongressmannen Jeb Hensarling från Texas om varför han motsätter sig programmet:



Och här har Glenn Beck ett inslag på Fox News med en annan kritik mot programmet:



Kritiken till trots så stöds programmet av somliga Republikaner. Senator Lindsey Graham från South Carolina sa:

"I hope it comes out of the stimulus program and doesn't add to the debt. I think the Senate will act this week and get some of the clunkers off the road."

Källa: Yahoo News

Inga kommentarer: