torsdag 6 augusti 2009

Obama-pärlplattor och Jokerporträtt

SVD har här ett filmklipp om den svenske Uppsalabon Peter Stambeck som under våren arbetat på vad han kallat för "Obama-projektet" - att göra en rekordstor pärlplatta med Obama som motiv. Plattan består av 372600 pärlor och har hamnat i Guiness Rekordbok. Stambeck har dock inte pusslat dit pärlorna själv utan skickat ut delar av plattan till 1000 barn i grundskolor i alla femtio delstater.

Tavlan invigdes vid en ceremoni i Orlando, Florida. Stambecks önskan var att leverera tavlan till Vita Huset vid Obamas födelsedag den 4 augusti - men Vita Huset tyckte att tavlan var för stor, och istället kommer den troligtvis att ställas ut på något museum.

En ganska kul grej tycker jag. Även om Obama här i Sverige givetvis är väldigt överhypad.

Ett inte lika vackert porträtt som allt annat än hypar Obama är givetvis "Joker-porträttet" som nyligen dykt upp på posters runtom i USA (för att inte tala om på nätet). Ett porträtt inte lika vackert - men en del av modern media när ny teknik och underhållningsbranschen kommer allt närmare politiken.

Under Bushs tid spreds otaliga bilder där Bush satt i the Oval Office bärandes Saurons ring, där han jämfördes med krigshetsaren i "V for Vendetta", där en slö president med fötterna på bordet skymtas i Transformers 1 - osv. Och Bush jämfördes förövrigt också han förra sommaren med Heath Ledgers variant av jokern.

I mitt inlägg om Oliver Stones film "W" och George W. Bush i andra filmer beskriver jag varför George W. Bush var den första Hollywood-presidenten. I en tid där Internet, film, musik och media i största allmänhet blir allt mer tillgängligt så kommer Bush dock inte bli den sista. Med Joker-porträttet har Obama blivit den andra.

Se även tidigare inlägg:

Obama som Antikrist 20090802

"W" och George W. Bush i andra filmer
20090409

Inga kommentarer: