torsdag 10 december 2009

To Secure Peace is to Prepare for War

President Obama har de senaste veckorna i synnerhet genom sitt beslut att trappa upp Afghanistankriget och sitt tal i Oslo tidigare idag, till slut axlat rollen som nationens nye krigspresident. Här är några korta klipp om de senaste årens krig mot terrorismen som startades av president George W. Bush i samband med terroristattackerna den 11 september 2001, och som president Obama nu - mycket målinriktat - verkar ha beslutat sig för att vinna.

Här är president Bush tillsammans med räddningsarbetare i New York dagarna efter attacken:



President Bush skulle några månader senare störta talibanerna i Afghanistan; kvinnor som tidigare stenades till döds på fotbollsarenor gick en bättre framtid till mötes. Flickor som förbjöds att gå i skolan fick nu den möjligheten. Det var ingen lätt väg framåt - men en väg under alla omständigheter mot något bättre än under talibanerna. Sedan dess gick processen framåt men talibanerna började göra come-back. Diskussion kring hur, varför et c är en viktig sådan, som jag dock likväl lämnar därhän för tillfället. Under sin presidentvalskampanj så var Obama dock tydlig med vad han ville: krossa Al Qaida och döda Bin Ladin. Här är ett klipp från Obama under kampanjen 2008:



Och här är president Obama som i sitt Nobelpristal tidigare idag förklarar att krig ibland är enda möjligheten att försvara freden:



Förhoppningsvis kommer Obama att lyckas med att uppfylla sitt kampanjlöfte, och vinna ett krig vars seger kommer att innebära att USA än en gång besegrat en fiende och ett hot de flesta länder i Europa länge och fortfarande i mångt och mycket blundar inför. Här är Metallicas svarta-album-klassiker med ett mycket passande bildspel:



Se även tidigare inlägg:

Konservativa prisar Obamas nobeltal 20091210

Inga kommentarer: