torsdag 10 december 2009

Indonesien reser staty till Obamas ära

President Obama har fått en staty rest till sin ära i Indonesiens huvudstad Jakarta nära den skola där Obama som barn en gång studerade. Statyn är gjord i brons till ett pris av 10,600 dollar, och föreställer en 10-årig Obama som håller en fjäril i handen.

På statyns stod är ett citat av Eleanor Roosevelt ingraverat: "The future belongs to those who believe in the power of their dreams,"

På torsdag kommer statyn officiellt att invigas av Jakartas guvernör.

Även om jag anser att det är på tok för tidigt att ge såväl nobelpriser som att bygga statyer av Obama - eftersom hans presidentskap inte kommer att kunna ges en historisk utvärdering förrän tidigast om några år, och priser och än mer statyer främst markerar just bidraget till historien - så ter sig likväl den här statyn mer rimlig än en staty av en vuxen Obama skulle ha gjort, just pg a att det är Obama som barn. Ron Mullers, ordförande för the Indonesia-based Friends of Obama Foundation kommenterar statyn med orden:

“The statue is being erected to inspire Indonesian children and help them remember that they can be whatever they set their hearts on,”


Hade de mejslat in Obamas ansikte på Mount Rushmore eller byggt ett "Obama memorial" i Washington DC, så hade det förstås tett sig väldigt löjligt. Det här däremot, måste sägas vara mycket hedervärt - och mycket bättre än det norska nobelpriset.

Källa: Politico

Se även tidigare inlägg:

Obama mottar norskt nobelpris 20091210

Bill Clinton äras med staty i Kosovo
20091129

Inga kommentarer: