torsdag 10 december 2009

Det ekonomiska förtroendet för Demokraterna faller

Den amerikanska allmänhetens förtroende för Demokraterna ifråga om ekonomin, statsskulden et c har fallit från skyarna. Real Clear Politics skriver i följande artikel om hur Demokraterna i november 2008 ledde över Republikanerna i fråga om vilka som bäst kunde sköta ekonomin med hela 21% - 58 mot 37%. Demokraterna leder fortfarande, men denna gång med 40 mot 39%, dvs bara 1 procents ledning.

Ifråga om skattepolitik ledde Demokraterna förra året med 52 mot 35% - dvs en 17-procentig ledning. Idag leder Republikanerna med 2% över Demokraterna.

Ifråga om ekonomisk tillväxt ledde Demokraterna förra året med 30% över Republikanerna - idag leder Republikanerna med 3% i frågan med 41 mot 38%.

Ifråga om att kunna göra USA konkurrenskraftigt i världen ledde Demokraterna förra året med 20% - de leder fortfarande, men nu bara en en 3-procentig ledning.

Den största skillnaden har dock att göra med allmänhetens syn på statsskulden. Förra året ledde Demokraterna över Republikanerna med hela 56 mot 26%. Idag leder Republikanerna med 41 mot 34% - vilket är en 37 procents förändring på bara 12 månader.

President Obama höll i onsdags ett tal om sina nya arbetsmarknadsåtgärder där han på ett väldigt provokativt sätt lade skulden för statsskulden på tidigare Bush-administration, därmed öppnade han också dörren för en rejäl debatt om statsskulden. En debatt han kommer att få väldigt svårt att vinna, och som även de senaste opinoinssiffrorna antyder att han i efterhand förmodligen kommer att ångra att han öppnade upp för.

Källa: Real Clear Politics

Se även tidigare inlägg:

Obama presenterar ny arbetsmarknadsåtgärd 20091209

Inga kommentarer: