tisdag 9 februari 2010

Fyllnadsval i Pennsylvanias 12:e kongressdistrikt

Efter kongressman John Murthas bortgång så kommer det att hållas ett fyllnadsval i Pennsylvanias 12:e kongressdistrikt, som John Murtha representerat i 36 år, sedan 1974. Det ger Republikanerna chansen att göra samma sak där, som de gjorde i Massachusetts där den republikanske uppstickaren Scott Brown vann den senatsplats Ted Kennedy tidigare hållit i 46 år.

Politico skriver i följande artikel att Pennsylvanias demokratiske guvernör Ed Rendell har 10 dagar på sig att utse en dag för fyllnadsvalet, som måste ske senast efter 60 dagar. Artikel fortsätter dock med att skriva att valet troligtvis kommer att hållas den 18 maj (vilket kan noteras dock är mer än 60 dagar efter de 10 dagarna) när delstaten också håller sina primärval, vilket skulle spara pengar.

För dem som är intresserade i att spekulera i huruvida republikanerna skulle kunna göra en ny variant av senatsvalet i Massachusetts i slutet av januari, så finns det några saker av riktigt stort intresse: Pennsylvanias 12:e kongressdistrikt var nämligen det enda distriktet i USA som 2004 röstade för John Kerry, men däremot 2008 röstade för McCain istället för Obama, men det med bara 51-49%. Vilket gör det hela upplagt för ett mycket spännande val, och ett val som förmodligen kommer att engagera republikanerna, som än en gång vittrar blod i vattnet.

Terry Madonna, direktör för Center of Politics and Public Affairs vid Franklin and Marshall College säger:

“This is a district where party still matters a bit—so someone coming out of the Democratic organizations out in the district would not be a surprise. The voters there are more pro-life, pro-gun and patriotic, but need help from the government because of the economics of the district. In the post-[Scott] Brown period, depending on the candidates, you could not categorically rule out a Republican possibility there.”


Det kommer inte att hållas något primärval inför fyllnadsvalet, istället kommer de respektive partiledarna i distriktet att hålla ett konvent där de utser sina kandidater som sedan möter varandra i specialvalet.

Källa: Politico

Se även tidigare inlägg:

John Murtha avliden 20100209

Inga kommentarer: