måndag 10 januari 2011

Dådet i Arizona: Jared Lee Loughner

Den 22-årige gärningsmannen bakom dödsskjutningarna i Arizona heter Jared Lee Loughner. Mer heltäckande uppgifter har börjat komma fram om denne. Bl a att han gillade kommunistiska manifestet och Mein Kampf. Här har Fox News ett reportage som beskriver honom:



Och här har Arizona Central en artikel om gärningsmannen. Det mesta tycks tyda på att Loughners profil ser ut som en blandning av en konspiratorisk milisaktivistgärningsman och en skolskjutande tonårselev.

Här är videon han släppte på YouTube strax innan dådet - med en logik säkerligen helt konsekvent i förhållande till hans egna tankar, men som inte ger rätt att sätta sig till doms över dem som inte följer eller efterlever samma tankesystem - något Loughner genom sitt agerande, felaktigt, ansåg sig ha rätt att göra:



En intressant konsekvens av den debatt som uppkommit efter denna händelse vore om jämförelser gjordes mellan olika former av terrorister. Jag själv anser att dåd som det ovan, i likhet med abortläkarmordet 2009, är dåd av enskilda gärningsmän. Islamistiska terrordåd kan också utföras av enskilda gärningsmän, men bakom dessas dåd finns också en mer problematisk teologi och ideologi, i kombination med ett exklusivt sanningstänkande som legitimerar handlingen både för dem själva och andra på ett sätt som enskilda terrordåd likt detta inte gör - och som gör att islamistiska terroristdåd måste bemötas mycket bredare än enskilda terrordåd likt det som nu skett i Arizona.

Det som nu skett kommer dock förhoppningsvis att skapa en bredare debatt om politisk retorik, konspirationsteoriers konsekvenser och mentalvård. Däremot lär det knappast bli något ingående prat om skärpta vapenlagar. Inte i USA, och i synnerhet inte i Arizona - något svensk media säkerligen med en suckande ton kommer att notera.

Se även tidigare inlägg:

FtN: Dådet i Arizona 20110109

Inga kommentarer: