onsdag 12 januari 2011

The Clinton Bush Haiti Fund - ett år senare

Ett år efter den förödande jordbävningen på Haiti så går återuppbyggnaden sakta. Landet är dock inte bortglömt och det görs mycket för att hjälpa Haiti att inte bara komma tillbaka till de förhållanden rådde innan jordbävningen (förhållanden som inte heller de var särskilt bra) utan också att så småningom kunna bli en stark oberoende nation. Två som arbetat för detta är presidenterna Bush och Clinton.

Direkt efter jordbävningen den 12 januari förra året, bad president Barack Obama tidigare presidenterna George W. Bush och Bill Clinton att starta en insamling för offren och återuppbyggnaden. De två tidigare presidenterna startade då The Clinton Bush Haiti Fund.

Inledningsvis arbetade organisationen främst med katastrofhjälp. I januari 2010 samlade man in 4,2 miljoner dollar för direkthjälp i form av mat, medicin, temporära bostäder, vattenreningstabletter, myggnät, hygienprylar, etc. Pengarna kom från olika håll, men skådespelaren Leonardo Di Caprio utmärkte sig genom att skänka organisationen 1 miljon dollar.

Därefter satsade man på mer långsiktig uppbyggnad. Organisationen har hittills samlat in 53 miljoner dollar (31 december 2010), 23 miljoner dollar har för närvarande gått till olika organisationer och program som arbetat med olika projekt i landet för att återuppbygga ekonomin, hjälpa handikappade, investera i företagsprojekt, etc. Syftet är att arbeta för projekt som sätter den egna ekonomin i rullning och skapar ett långsiktigt oberoende.

Här är den senaste video de två presidenterna släppt där de uppmanar till fortsatta donationer:Se även tidigare inlägg:

Haiti - ett år senare 20110112

YouTube intervjuar Bill Clinton 20100920

Far och dotter Bush besöker Haiti 20100811

Bush och Clinton tillsammans på Haiti 20100323

Bush och Clinton på CBS News 20100118

Bush och Clinton på Fox News 20100118

Inga kommentarer: