tisdag 25 januari 2011

Obamas popularitet ökar

President Obamas popularitet har de senaste veckorna ökat. RealClearPolitics sammanställning ger honom nu 51% stöd. Och Gallup visar på 50% stöd.

Det är goda nyheter för Obama, vars minnestal efter dådet i Arizona prisats från alla håll och kanter. Huruvida siffrorna håller i sig återstår att se. Bedömare menar att det till stor del kommer att bero på ekonomin. Jag personligen tror att det till viss del också kommer att bero på huruvida Obama lägger bort sina tendenser till hätsk vänsterretorik. Gör han det så kommer det att underlätta bipartisanskt samarbete, vilket i sin tur kommer att underlätta samarbete i frågor kring Afghanistan, utbildning, besparingar och annat där Obama-administrationen och republikanerna skulle kunna hitta samarbetsutrymme.

I Bill Clintons State of the Union 1995 förklarade denne att han nu, efter republikanernas seger i kongressvalen 1994, ämnade gå mot en mer bipartisansk mitten-politik. Det återstår att se om Obama gör samma sak ikväll. Gör han det så vore det välkommet.

Källor: RealClearPolitics, Gallup

Se även tidigare inlägg:

Opinionen säger att Bush var bättre president än Obama
20101029

Inga kommentarer: