tisdag 25 januari 2011

Obamas topprådgivare i klimatfrågor avgår

Carol Browner - president Obamas topprådgivare kring energi- och klimatfrågor avgår - vilket indikerar att klimatfrågan med stor sannolikhet kommer att överges under resten av Obamas mandatperiod med en mycket klimatlagsskeptisk republikansk majoritet i Representanthuset.

Under sin tid i administrationen lyckades Browner förhandla till sig ett avtal med bilindustrin om en federal standard för bränsleförbrukning och krav på gräns för växthusgas utsläpp för fordon. Browner drev också igenom att en stor del av stimulanspengarna skulle gå till grön energi.

Browner har dock också fått kritik bl a för att politisera responsen på oljespillet i Louisiana sommaren 2010. Bland annat för att hennes departement i ett dokument hävdade att forskarna stödde Obamas temporära förbud mot djuphavsborrning efter oljespillet (så var inte fallet).

Två år kan förändra mycket.
Hösten 2009 pratade de flesta om klimatmötet i Köpenhamn. Förhoppningen var då att president Obama och den demokratiskt ledda kongressen skulle bli en del av ett stort internationellt klimatavtal som skulle rädda världen från jordens undergång. Så blev inte fallet.

Republikanernas segrar i förra års kongressval sätter nu punkt för de förhoppningarna inom överskådlig framtid. För oavsett vilka globala miljökonferenser som än kommer att hållas, så kommer republikanerna effektivt att kunna bromsa USA:s medverkan. Något vi alla givetvis bör vara tacksamma över. Kraven på globala miljöavtal (helt oavsett den vetenskapliga synen på global uppvärmning) handlar nämligen i första hand inte om att rädda världen utan om maktfördelning. Att binda händerna på rådande maktcenter som te x USA (och även Kina mfl, även dessa sällan ligger i fokus på samma sätt) - för att därefter skapa ett maktvakuum att fyllas av något annat.

Vem som sedan ska leda världsagendan framåt står inte tydligt. Men vad som står säkert är att Sverige kommer att spela en större roll och vara betydligt mer anpassad till en ny maktordning än till den gamla stormaktsordning som vi fortfarande lever i skuggan av. Problemet är förstås att länder som Sverige och organisationer som EU eller FN inte är mogna att leda världen, av såväl kulturella som ideologiska skäl. Under kalla kriget var de flesta i Europa överens om att USA stod som garant för det mesta som var sunt och gott inom mänskligheten. Det tror vi inte längre - men faktum är att så fortfarande är fallet. Det vore därför för alla parter missunnsamt att binda händerna på den stormakt som fortfarande fyller en ytterst god funktion i en historisk disharmonisk värld. Således bör världen också uppskatta republikanernas motstånd mot globala avtal - oavsett om det handlar om klimat- internationella domstolar eller finansregleringar.

Det betyder inte att Europa inte kan leda. Vad Europa dock behöver för att kunna detta är en stark ideologisk modern europeisk konservatism.


Källa: Fox News

Se även tidigare inlägg:

GOP avskaffar Pelosis kommitté om global uppvärmning
20101202

------------
"The New Road to Serfdom" av Daniel Hannan 20101208

Inga kommentarer: