lördag 29 januari 2011

Richard Engel om situationen i Egypten

Richard Engel rapporterar här direkt från Egypten om situationen. President Mubarak har hållit ett tal och förklarat att han är beredd på vissa eftergifter. USA som hållit sig tämligen avvaktande har alltmer börjat skärpa tonen mot Mubarak. Samtidigt tycks revolten - som började pg a vardagsproblem som arbetslöshet - bli alltmer religiös till sin karaktär, där det muslimska brödraskapet nu anslutit sig till demonstrationerna.

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economyVad Egypten behöver är en demokratisk fri regering, som bekämpar islamism. Det muslimska brödraskapet kan likt Hamas på Gaza - eller likt Khomeni för 30 år sedan - rida på folks missnöje. Vad de islamistiska krafterna har gemensamt med sekulära diktaturer är att ingen av dem har folkets vilja eller väl i åtanke. Vad USA och omvärlden här behöver är därför att hjälpa Egypten att se till att demonstranterna är demokrativänliga, samt hjälpa/pressa Mubarak att demokratisera landet, utan att fördenskull ge efter för islamistiska krafter. Det är ingen enkel uppgift, men i längden den enda tänkbara väg framåt. En väg man kan slå in på sakta men säkert eller snabbt och riskabelt. Egypten har valt det sista, och omvärlden måste utifrån de förhållandena göra vad de kan för att hjälpa rätt krafter.

För bara några veckor sedan var det protester pg a bombdåden mot de kristna i landet. Mubarak må ha varit inte helt engagerad i att skydda kristnas rättigheter. Men en islamisk revolution av muslimska brödraskapet skulle bli slutet för egyptisk kristendom. Det är inte minst därför av yttersta vikt att muslimska brödraskapet och liknande islamistiska terroriströrelser inte tillåts vinna makt pg a denna rådande missnöjesvåg. Bland demonstranterna råder säkerligen synen att det är dem mot regeringen. Så enkelt är det dock inte. Och omvärlden måste göra allt för att kunna skilja det bra från det dåliga i dessa protester.

Se även tidigare inlägg:

Hillary Clinton manar till försiktighet från båda sidor i Egypten 20110128

Inga kommentarer: