fredag 28 januari 2011

SVD om Fox News

SVD:s reporter Olof Jönsson har här en artikel med titeln Fox klippte om Obamas tal – förstörde hans skämt.

Artikeln förklarar sedan hur "Fox News" redigerat president Obamas State of the Union-tal genom att efter Obamas skämt ersätta publikens skratt med ljud av syrsor, för att på så sätt ge intryck av att ingen skrattade (Läs gärna artikeln i dess helhet). Artikeln, som är relativt kort, måste citeras i dess helhet för att sedan kommenteras. Så här lyder den:


Amerikanska tv-kanalen Fox News har ertappats med att klippa om ett av Barack Obamas tal. När talet presenterades för kanalens tittare hade applåder och skratt klippts bort för att skapa illusionen av att Obamas poänger inte uppskattades av publiken.

När den högerorienterade tv-kanalen Fox News rapporterade om president Barack Obamas tal till kongressen klipptes inslaget för att få det att se ut som om hans skämt föll platt till marken.

I stället för applåder och skratt följde bara tystnad och ljudet av en ensam syrsa, för att illustrera den pinsamma tystnaden. Men flera sajter har jämfört de båda versionerna och båda finns nu tillgängliga på nätet.

Klicka här för originalet


Och här är Foxs version

Talkshowerna i Fox News har etablerat sig som hårda kritiker av Obama och andra politiker i det demokratiska partiet. Även om kanalen hävdar sin opartiskhet har avhoppare berättat om en uttalad högeragenda.

– Men det förnekar de jämt. De bara rånekar till att det finns någon högeragenda. Deras taktik är klassisk propaganda, att blåneka och hålla fast vid sin linje, säger medieforskaren Kristina Riegert.

Hon berättar att nyheterna blivit mer politiserade den senaste tiden och att Obama är särskilt utsatt. Utvecklingen inleddes redan på 80-talet när reglerna för opartiskhet i etermedier ändrades.

– Man kan säga att etermedierna i USA har fått en mer partipolitisk roll, ungefär som pressen hade på 1800-talet. Fox News kom först med en högerorientering. Sen kom MSNBC med en vänsterorienterad inriktning.

Förr fanns en regel om att varje påstående måste bemötas av den drabbade. Den togs dock bort med motiveringen att det fanns så många kanaler att tillgå.

– Man tog bort opartiskhetsreglerna för etermedier under Reagan. Då tog man bort kravet på att man ska ha rätten att svara, att ett påstående från högerkanten har rätt att bemötas från vänsterkanten.


Om ni inte sett klippen där skratten redigerats bort så ta en titt. Och den som orkar och vill kan här se hela Fox News-inslaget där Brian Kilmeade intervjuar den republikanske kongressmannen Jason Chaffetz från Utah som kommenterar Obamas tal, de mixade sittplasterna och Obamas spenderingsförslag som han presenterade inbakat i en stor portion humor (där skratten i reportaget alltså redigerats bort):Att skratten redigerats bort stämmer således. Det gör emellertid inte särskilt mycket annat i Olof Jönssons artikel som är synnerligen missvisande. Det intryck artikeln ger läsarna är att Fox News helt enkelt ljuger för publiken (och det på så simpla sätt som att redigera bort publikens skratt genom att lägga på syrsspel, som vilken tittare som helst givetvis förstår inte var en del av State of the Union-talet). Att Fox News skulle ljuga stärks genom hänvisningen till medieforskaren Kristina Riegert som säger att Fox förnekar att det finns en högeragenda.

Sanningen är inte riktigt så. Att Fox News är ett konservativt högernätverk är ingen nyhet, inget som det någonsin försökt förneka och det är inte heller någon som tror något annat. I amerikansk media är partiskhet nämligen inget problem. Vad som har diskuterats (och vad liberala grupper som Media Matters som bl a rapporterat om syrsljuden ovan anklagat Fox för) men som Fox News bestämt förnekat är att deras nyhetsreportage och nyhetskanaler skulle förmedla vinklade nyheter.

Jag brukar spendera någon timme om dagen med att följa de diverse showerna såväl på MSNBC som Fox News. Båda nätverken har rena nyhetsprogram som förmedlar rena objektiva nyheter och nästan alltid är dessa nyheter identiska. Om en bilbomb exploderat i Baghdad så rapporterar båda kanalernas nyhetsprogram att en bilbomb exploderat i Baghdad - inget annat. Om Obama förespråkar skattesänkningar så rapporterar båda nätverks nyhetsprogram att Obama förespråkar skattesänkningar - inget annat. I mitt tycke (och jag har följt MSNBC och Fox News dagligen i omkring 3 år) så är båda nätverk utmärkta nyhetsförmedlare. Och inget av nätverken är sämre än någon form av svensk media (SVT, TV4, TV8, DN, SVD etc) är. Tvärtom så är de ofta både bättre och duktigare (i alla fall i mitt tycke).

Men till skillnad från svensk media så har såväl MSNBC som Fox News också tydliga opinionsbildande program. Och dessa är inte neutrala utan vinklade i högre eller mindre utsträckning. På MSNBC var Keith Olbermanns show (denne har just lämnat nätverket) det mest hätska vänsterliberala propagandaprogrammet där Olbermann jämt och ständigt förvred allt som konservativa politiker som te x George W. Bush gjorde. Rachel Maddows show på MSNBC är också den mycket starkt vänsterpräglad även om hon har en mycket med ödmjuk ton än Olbermann.

På Fox News är Glenn Beck nästan lika starkt kritisk till president Obama (Beck tenderar dock att angripa Obamas idéer, som han ofta ser som vänsterkonspiratoriska, snarare än att gå till personangrepp på det sätt som Olbermann gjorde). Sean Hannity på Fox News är också en mycket stark kritiker till Obama, men mer till dennes sakpolitik utan att dra växlarna lika långt som Beck gör. Bill O Reilly är konservativ, men försöker ta Obama för vad han är och ger denne kred där han håller med honom.

Andra opinionsshower är lite snällare - men likväl opinionsshower. I den kategorin faller Fox and Friends också in. Det är en opinionsbildande morgonshow oftast tillspetsad med en stor portion humor. Att den liberala gruppen Media Matters med syrsklippet vill pålysa att Fox and Friends ljuger är knappast oväntat. De brukar göra detta så fort de får tillfälle. Att däremot som Olof Jönsson gör, hävda att "Fox News" som nätverk skulle ha klippt i Obamas State of the Union-tal (som vem som helst kan se var som helst) för att förleda tittarna är däremot helt enkelt mycket missvisande.

Vad som däremot inte är missvisande, är att säga att SVD med sin artikel förleder svenska läsare.

Se även tidigare inlägg:

För mer om amerikansk vinklad media, se följande länkar:

Talk Shows säger tack-och-hej till Olbermann 20110125

Jon Stewart försvarar republikanerna mot nazistämpel 20110124

Keith Olbermann lämnar MSNBC
20110123

Jon Stewart försvarar Scott Brown mot Keith Olbermann
20100123

---------------

Charles Krauthammer prisar Fox News 20090619

Inga kommentarer: