torsdag 7 april 2011

Amerikanska trupper kan bli kvar i Irak

Försvarsminister Robert Gates har förklarat att USA är beredda att behålla trupper i Irak även efter den 31 december 2011 om den irakiska regeringen ber om detta. De måste dock bestämma sig snarast möjligt så att Pentagon kan börja förbereda en förlängd närvaro, sa Gates som idag anlände till Irak - på förmodligen sitt sista besök i landet i egenskap av försvarsminister.

"We are willing to have a presence beyond (2011), but we've got a lot of commitments," sa han och syftade på Afghanistan, men också Libyen och Japan.


Att fortsatta amerikansk närvaro kan behövas förklarade Army Gen. Lloyd Austin, USA:s toppbefälhavare i Irak. Irak har nämligen fortfarande stora säkerhetsluckor. De har ingen förmåga att försvara sitt eget luftrum och har ännu inte lyckats tillsätta någon försvarsminister. Generalen förklarade att bland Iraks politiker så är somliga mer medvetna om problemen än andra - men om USA ska stanna kvar så är det irakierna själva som måste besluta om saken.

Och Robert Gates sa:

I think there is interest in having a continuing presence. The politics are such that we'll just have to wait and see because the initiative ultimately has to come from the Iraqis."


USA har för närvarande 47,000 soldater i Irak som kommer att börja lämna landet till sommaren. General Lloyd Austin förklarar dock att Irak förmodligen kommer att behöva fortsatt amerikanskt beskydd även efter december.

Meghan O'Sullivan - som var George W. Bushs topprådgivare gällande Irak mellan 2005-2007 - kommenterade och sa att premiärminister al-Maliki är utsatt för ett enormt tryck som gör att han kommer att få svårt att offentligt be USA stanna ännu längre. Samtidigt vill inte Obama-administrationen framstå som om de vill behålla trupper i Irak längre än irakierna själva vill.

Således en knepig situation där det yttersta ansvaret ligger på irakierna själva att göra vad de faktiskt kan göra: inte att säkra landet, vilket USA uppenbarligen fortfarande gör bättre, men att bestämma sig och på allvar konfrontera de anti-amerikanska röster som finns.

Källa: Fox News

Se även tidigare inlägg:

Iraks kristna svårt ansatta 20110125

Al Sadr tillbaka i Irak 20110109

PBS om situationen för Iraks kristna 20101228

Al Maliki fortsätter leda Iraks regering 20101113

Inga kommentarer: