lördag 13 november 2010

Al Maliki fortsätter leda Iraks regering

Efter åtta månaders förhandlingar har Irak nu lyckats enas om en regering - och premiärminister Nuri al-Maliki fortsätter att landet som premiärminister i ännu en mandatperiod. Det bör komma som en lättnad för irakierna och omvärlden eftersom våldet i Irak ökat under den långa förhandlingsperioden.

Här har PBS News ett inslag om regeringsbildningen:



Det hade förmodligen varit att föredra Ayad Allawi som premiärminister. Men Nuri al-Maliki har varit en bra premiärminister, och trots rykten om ökat iranskt inflytande - här har Newsweek en artikel om den saken - så har han under gångna år visat att han, trots att han och hans koalition likt iranierna är shia-muslimer, samtidigt också är nationalist och värnar irakisk suveränitet. Maliki har nu 30-dagar på sig att utse sina kabinettsmedlemmar.

Här har McClatchy också en artikel om den nya regeringskoalitionen i Irak.

Förhoppningsvis kan detta också leda till minskat våld, något som på sistone inte minst drabbat de kristna i landet hårt. Här har USA Today en artikel om mordet på 50 kristna i slutet av oktober och hur de kristna i Irak fruktar jihadisterna - som fått många kristna att fly. Time har dock här en artikel som beskriver hur många muslimer dock försöker hjälpa de kristna.

Se även tidigare inlägg:

Biden medlar i Irak 20100705

FNS: Valet i Irak, relationen med Israel 20100328

Ayad Allawi vinner det irakiska valet 20100327

USA:s befäl om valet i Irak 20100308

Ett lyckat val i Irak 20100308

Obama kommenterar det irakiska valet 20100307

Inga kommentarer: