måndag 4 april 2011

Arbetslösheten sjunker till 8,8%

Arbetslösheten i USA tycks äntligen börja sjunka, och uppgifter från i fredags visar att den i mars månad hamnade på 8,8% (från 8,9% i februari) vilket är en nedgång på 1% sedan november. I rådande tillväxttakt kommer det dock likväl att ta år innan ekonomin återhämtat sig helt.

Stigande bensinspriser gör också att de ekonomiska bördorna fortfarande är stora eftersom lönerna samtidigt inte höjs. Men siffrorna är likväl välkomna och det viktigaste med undersökningen var att den visade att näringslivet, trots händelserna i mellanöstern och stigande bensinpriser börjat återfå självförtroendet.

Ur ett politiskt perspektiv är det för Obamas del också mycket viktigt att få ner arbetslösheten inför hans återvalsplaner nästa år.

Att ekonomin skulle vända en dag var ofrånkomligt. Obama kommer dock att hävda att det berodde på hans stimulanspaket från 2009. Stimulanspaketets effekter var dock något republikanerna dömde ut redan på sommaren 2009 - i följande ad där de påminner om vad Obama lovade att stimulanspaketet skulle göra.

Källa: Washington Post

Se även tidigare inlägg:

TJE: Budgetkampen, arabvärlden, energipolitik 20110403

Inga kommentarer: