fredag 26 november 2010

Tom Delay dömd för pengatvätt

Republikanernas tidigare republikanske majoritetsledare Tom Delay i Representanthuset mellan 2003-2005, fälldes i onsdags för pengatvätt och korruption av en domstol i Texas.

Det var 2005 som Tom Delay åtalades för att 2002 felaktigt ha kanaliserat 190 000 korporations-pengar till olika republikanska politiska kandidater i Texas. Enligt åklagaren skedde detta genom att Delay via två medarbetare lät skicka 190 000 dollar från från företag via sin politiska handlingskommitté i Texas till den nationella partikommittén i Washington DC som sedan skickade tillbaka samma summa pengar till sju delstatskandidater i Texas. I Texas får dock företagspengar inte gå direkt till politiska kampanjer, därav brottet.

Den fällande domen kan ge upp till livstids fängelse (dom kommer att meddelas av domare Pat Priest den 20 december) - men Delay ämnar överklaga, och kommenterade domen:

"This is an abuse of power. It's a miscarriage of justice, and I still maintain that I am innocent. The criminalization of politics undermines our very system and I'm very disappointed in the outcome,"


Under rättegången menade Delay att det hela var en politisk rättegång, av en politiskt motiverad åklagare och en jury från en mest demokratiska staden i en av landets mest republikanska delstater. Nästa fas vid överklagan kommer förmodligen att bli en lättare process och mest troligt är att Tom Delay får några år i fängelse.

Hans huvudadvokat Dick DeGuerin kommenterade dock:

"This is a terrible miscarriage of justice ... This will never stand up on appeal."


Rättegångarna mot Tom Delay, Rod Blagojevich, men även federala utredningar som te x den mot Karl Rove - visar två saker - dels att USA:s rättssystem är ett invecklat sådant där domar många gånger baseras på juridiskt godtycke. Den bilden av amerikanskt rättsväsende (som är baserat på det gamla brittiska systemet) - där de med pengar har möjlighet att betala borgen (bail) och på så sätt -om de inte är farliga brottslingar- slippa häkte, och där behovet av bra (och ibland flera) advokater gör att det oftast inte räcker med de/eller den advokat som regeringen betalar för att kunna få ett dugligt försvar - är en stor skillnad gentemot Sverige. (Det finns många intressanta exempel på vikten av en bra advokat, vilket skildras i filmer som te x Juryn (A Time to Kill) från 1996 eller The Wronged Man från 2010.)

Jag satt några år som nämndeman och vid ett tillfälle hölls en rättegång där en representant för ett företag stod som åtalad. Företaget hade på egen hand anlitat en utomstående advokat som arbetade specifikt med att försvara företag. Han var lite flashigare än de vanliga advokaterna och använde lite mer high-tech-utrustning i form av filmklipp etc. Men gjorde han ett bättre jobb som skulle ha kunnat förändra domen på ett sätt en annan advokat inte skulle ha kunnat göra? Svaret var nej. I juridiskt hänseende hade det kvittat om representanten för företaget i fråga hade haft tio proffsadvokater. Sverige har således ett mycket jämnare (och med stor sannolikhet mer rättvist) rättssystem än USA.

Vad fallen med toppolitiker (eller andra kändisar som te x Michael Jackson) visar är dock att det i många avseenden outvecklade amerikanska rättssystemet dock inte bara drabbar fattiga utan också de mest inflytelserika i samhället som kan dras in i rättsprocesser som tar flera år och kostar skjortan, även om de i slutändan frikänns.

Här har MSNBC ett inslag om domen mot Delay:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economyKällor: The Hill, MSNBC

Se även tidigare inlägg:

Blago gör reklam 20101104

Inga kommentarer: