onsdag 6 april 2011

PEPFAR i Ukraina

President Bushs gigantiska initiativ för att bekämpa HIV/AIDS fokuserade främst på Afrika - men inte bara på Afrika utan även på andra håll, i utsatta länder som Haiti och Vietnam. Men även på håll närmare oss.

Ukraina är Europas HIV/AIDS-tätaste land - där 1,1% av befolkningen - 350,000 människor - lever där med HIV/AIDS, varav hälften av dessa är kvinnor. HIV sprids i landet i synnerhet bland missbrukare via sprutor. År 2010 hjälpte USA genom PEPFAR Ukraina att bekämpa sjukdomen, och bidrog med rådgivning och tester till 43,300 individer och gav stöd till 13,900 som lever med HIV/AIDS.

Eric Goosby, som är USA:s globala AIDS-koordinatör, skriver här om det amerikanska utrikesdepartementets blog om situationen i Ukraina och PEPFARS arbete. Han berättar bland annat att han den 15 februari träffade Ukrainas utrikesminister Kostyantyn Gryshchenko i Washington DC och där undertecknade ett 5-årigt samarbete mellan USA och Ukraina för att bekämpa HIV/AIDS i synnerhet bland missbrukare i landet.

Källa: State.gov

Se även tidigare inlägg:

Recension: Decision Points - av George W. Bush 20110328

Bush intervjuas om AIDS-arbete av SMU-student 20110127

Inga kommentarer: