tisdag 5 april 2011

Rachel Maddow besviken på Obamas GITMO-rättegångar

De liberala vänsterdemokraterna är besvikna över att Obama-administrationen - oavsett orsak - nu gjort en kovändning i fråga om Guantanamo och i princip tänker implementera Bush-administrationens strategi rakt av - den man för två år sedan i så pampiga ordalag fördömde.

Rachel Maddow tar här upp det ironiska i att Obama samma dag officiellt lanserade sin återvalskampanj i förhoppning om att de unga gräsrötter som kämpade för honom 2008 nu ska göra det igen - samtidigt som man sparkar dem i tänderna genom att vända i fråga om Guantanamo och mänskliga rättigheter:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Jag håller inte med Rachel Maddow eller Keith Olbermann eller de andra amerikanska vänsterliberalerna i deras syn på USA, Konstitutionen eller världen överlag. Men de är åtminstone ideologiskt konsekventa. I Sverige skrevs det mycket om hur Obama "inte var Bush" inte minst pg a Obamas nya inställning till Guantanamo-basen och militärtribunaler. Nu när han helt enkelt vänt i frågan har det från svenskt håll inte sagts nämnvärt mycket om saken.

I januari 2009 var Sverige övervägde Sverige att ta emot frigivna GITMO-fångar, och Birgitta Ohlsson, som då var Folkpartiets taleskvinna sa då följande:

- Guantánamofångarnas framtid är inte vilken flyktingfråga som helst. De europeiska länderna har varit de främsta kritikerna av Guantánamo. När den nya administrationen nu redan dag ett har sträckt ut handen mot världen bör EU:s utrikesministrar aktivt visa att vi är beredda att hjälp till för att hitta en lösning på detta allvarliga brott mot de mänskliga rättigheterna, säger hon.


Inte vilken fråga som helst. Ett allvarligt brott mot de mänskliga rättigheterna. Vänstern i USA verkar fortfarande tycka de sakerna, även när det är Obama som begår dem - vilket de förtjänar all heder för. Inte för att de har rätt, men för att de åtminstone är konsekventa.

Se även tidigare inlägg:

Eric Holder om det nya beslutet om GITMO och militärdomstolar 20110404

Obama accepterar militärtribunal för KSM på GITMO 20110404

Inga kommentarer: