söndag 10 juli 2011

Huckabee vs Rangel: What would Jesus do?

1896 höll den amerikanske predikanten Charles Sheldon en mängd predikningar under temat "What Would Jesus Do?" - under 1990-talet fick denna slogan en come-back bland evangelikala kristna (och några år senare även i svenska frikyrkor).

Nu har frågan också gjorts till ett politiskt slagträ i debatten om skuldtaket. New Yorks svarte demokratiske kongressman Charlie Rangel ställde frågan om vad Jesus skulle ha gjort i fråga om skuldsituationen, något Fox News bjuder här in den republikanske baptistpastorn Mike Huckabee att besvara - där denne förklarar att Jesus skulle ha betalat skatt, för att sedan kommentera huruvida religion bör blandas in i politiken på det sätt kongressman Rangel gör:



Svaret på den specifika frågan är förstås inte överdrivet relevant ifråga om Jesus och politik (betydligt mer intressant vore frågan vad Mohammed skulle ha gjort, eftersom det generellt och historiskt är en specifik teologisk princip som muslimer följer ifråga om allt). Men vad exemplet visar är att religion (kristendom) åter börjat bli en väldigt synlig faktor i amerikansk politik. Och det är väldigt intressant.

Det kan som en parentes i sammanhanget noteras att George W. Bush aldrig skulle ha ställt en fråga på det sättet i politiska sammanhang. Misstar jag mig inte helt så nämnde Bush efter 2005 i princip aldrig ens Jesus, han sa knappt ens "Gud" utan nöjde sig med att hänvisa till en tro på en Allsmäktig, och att denne gett alla människor rätt till frihet. Bush var naturligtvis väldigt specifikt, väldigt kristen - för det fick han kritik från folk som vare sig förstod honom eller kristendom. Men han särskilde religion och politik bättre än de flesta (något man bara kan göra om man faktiskt är kristen - är man det inte, finns knappast behovet). Charlie Rangel gör dock inte detta - och många republikaner gör det heller inte överdrivet bra. Generellt är dock de republikaner som faktiskt har en specifik tro (som te x Mike Huckabee) mycket bättre på denna särskiljning än troende demokrater brukar vara - som många gånger nyttjar tron på synnerligen skamfulla sakpolitiska sätt (Ta te x detta exempel när den kristne -protestantiska- amerikanske vänsteraktivisten Jim Wallis talar om att "alla Guds barn" har rätt till sjukvårdsreform). Vänstern är experter på att särskilja religion och politik när de inte håller med sakpolitiken ifråga. Annars är de värdelösa.

Källa: Hot Air, Fox News

Se även tidigare inlägg:

USA och den svenska pacifistiska kristna vänstern 20091022

Inga kommentarer: