tisdag 12 juli 2011

Ghadaffi rekryterar kvinnor

Rebellerna i Libyen har börjat förbereda sig för ett anfall mot Tripoli, något MSNBC här rapporterar om:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Här är också ett inslag om de kvinnor som rekryterats för att strida för Ghadaffi:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Förhoppningsvis kommer rebellerna att vinna - det skulle innebära slutet på fas 1 i vad som kommer att bli en mycket lång process. Hittills bådar saker emellertid inte gott. Ghadaffi har hållit sig kvar i makten i ett halvår. Trots att FN och i princip hela världen är emot honom.

Vad beror detta på?

Dels på ett amerikanskt ledarskap under president Obama, som insisterat på att till varje pris låta Ghaddafi avsättas av "det internationella samfundet" snarare än primärt av USA. Som konsekvens av detta har Ghadaffi fortfarande makten. USA är experter på att snabbt och relativt smärtfritt avsätta de mest brutala regimer. Saddam Hussein störtades 2003 på ca 3 veckor. Problem kom sedan i krig mot de terroristgrupper som sedan bildades, men fas 1 av kriget - dvs avsättandet av diktatorn gick utmärkt. Och Saddam Husseins armé var naturligtvis betydligt bättre än Ghadaffis är.

I fallet Libyen har Ghadaffi alltså behållit makten i snart ett halvår. NATO-alliansen börjar redan tröttna trots att de verkligt stora problemen med säkerhet kommer att komma när Ghadaffi väl är borta, eftersom det onekligen finns element bland rebellerna av radikal islam, som precis som i Irak kommer att bida sin tid och ta upp sin kamp när den nuvarande fienden är borta. Då kommer NATO naturligtvis att vara ännu krigströttare. Och USA kommer inte att anse att Libyen är deras krig.

Det hade således varit bättre om USA agerat ungefär så som John McCain och andra argumenterade för. Nämligen snabbt avsätta Ghadaffi med överlägsna amerikanska flygräder. Och därefter (något jag inte vet om McCain argumenterade för) låta Europa ta det ansvar USA tog i Irak, nämligen sedan garantera en ny demokratisk libysk stat säkerhet mot terrorism.

Nu har så inte skett. Kanske kan saker fungera i alla fall. Men desto längre fas 1 pågår, desto mindre är chansen att fas 2 kommer att fungera. Dels pg a att NATO och Europa kommer att bli krigströtta (vilket vi blir mycket snabbare än USA) - och dels pg a att rebellkrig är exakt den miljö grupper som Al Qaida behöver för att kunna nästla sig in. Al Qaida kan inte direkt sälja stridsflygplan till rebellerna, däremot kan man driva en långdragen relativt billig gerillakrigföring.

Se även tidigare inlägg:

FNS: Mark Kirk om nästa steg i Libyen 20110627

Inga kommentarer: