måndag 11 juli 2011

Tim Pawlenty försöker tuffa till sig

Tim Pawlenty framstår nästan jämt som lite mesig - det vet han om, och han har vid en mängd olika tillfällen försökt att skaka av sig den föreställningen. Här intervjuas han på Fox News om sina senaste försök att göra detta, där han börjat kritisera Obama, men även sin främsta konkurrent Michele Bachmann, med ett skarpare språk än tidigare:



Själv tror jag att Tim Pawlenty kommer att få det svårt. Han är för tam och för okarismatisk och när han försöker motverka detta genom att låta tuff så låter han krystad och onaturlig. Sarah Palin kan ibland låta gnällig - men hon är åtminstone sig själv. Amerikansk politik handlar i många avseenden om att kunna vara sig själv, lyckas man inte det så får man bekymmer. Något jag tycker Pawlentys låga opinionssiffror tyder på. Han har överlag politiskt gångbara åsikter, även i ett republikanskt primärval - vilket i kombination med hans evangelikala kristendom gör att han borde ha det enklare än många andra kandidater i årets valcykel. Trots det sitter han fast. Orsaken kan därför inte vara någon annan än att folk tycker att han är tråkig (eller att andra är mer spännande).

Om en dryg månad hålls Ames Straw Poll i Iowa - Pawlentys placering i det valet är avgörande för fortsättningen på hans kampanj, något Real Clear Politics skriver om i denna artikel där man också för fram en teori att det är kampanjstaben som har problem. En stab som hänvisar till John McCain 2007 som bevis på att att en svag kampanj faktiskt kan göra come-back.

Att McCain gjorde come-back är sant. Men hans problem satt verkligen i hans kampanj inte i hans personlighet (de flesta amerikaner gillade, och gillar fortfarande McCain). Pawlentys problem sitter i honom själv, inte i hans kampanj. Och det är mycket svårare att förändra en presidentkandidat som är tråkig än att förändra en kampanjstab som är dålig. De närmsta veckorna kommer dock att bli spännande att följa ifråga om Pawlentys framtidsmöjligheter.

Se även tidigare inlägg:

MtP: Tim Geithner, Tim Pawlenty 20110710

Inga kommentarer: