onsdag 9 november 2011

Gårdagens valresultat ger demokraterna visst hopp

Igår hölls val runtom i hela USA som jag inte hunnit rapportera om. Här är dock en kort sammanfattning:

I Mississippi sade väljarna nej till en mycket hård abortlag, där förslaget var att göra abortlagstiftningen ännu hårdare, så hård att ett befruktat ägg skulle räknas som en person (begreppet personhood skulle utvidgas även till ett befruktat ägg) - vilket kritiker menade i teorin skulle kunna stämpla läkare som brottslingar om de avlägsnade ägg som skulle kunna utvecklas te x till cancerceller i kvinnans kropp.

I Ohio rösatade väljarna ner begränsningarna i kollektivförhandlingar för statligt anställda som republikanerna drev igenom tidigare i år.

I Kentucky behöll den demokratiske guvernören Steve Beshear sitt guvernörskap, och besegrade sin republikanske motståndare David Williams stort.

I Mississippi behöll dock republikanerna guvernörskapet inom sitt parti. Republikanen (och biträdande guvernör) Phil Bryant besegrade demokraten Johnny DuPree, och kommer att efterträda Haley Barbour som guvernör - vilket är första gången på 100 år som delstaten väljer en ny republikansk guvernörsadministration direkt efter en tidigare.

I Virginia tydde en hel del på att republikanerna skulle ta över delstatssenaten från demokraterna, så tycks dock inte fallet ha blivit däremot kan det bli 20 mot 20 platser i delstatens övre kammare.

Väljare i Ohio beslöt också att godkänna ett konstitutionsförslag som förbjuder delstaten från att påtvinga sina medborgare en sjukförsäkring. En överlag symbolisk lag som anhängarna dock hoppa ska kunna utgöra en markering mot ObamaCare.

I Oregon höll såväl demokraterna som republikanerna primärval inför ett specialval som ska hållas den 31 januari 2011 om vem som ska ersätta kongressman David Wu:s distrikt. Rob Cornilles vann republikanernas primärval och Suzanne Bonamici vann demokraternas primärval, och nästa år kommer de två alltså att mötas i kamp om kongressplatsen.

En mängd borgmästare runtom i landet vann också sina omval.

Här skriver Politico om de olika valen som hölls under gårdagen. Resultaten ger dock demokraterna och de liberala visst hopp. Republikanerna har momentum men allt är för demokraternas del inte kört.

Se även tidigare inlägg:

Amerikanska val bekräftar demokratins ideal 20111107

Inga kommentarer: