torsdag 10 november 2011

Om Perrys tabbe

Rick Perry är i grunden bra kandidat. Han har överlag bra åsikter, är en utomordentligt bra guvernör och skulle i praktiken bli en mycket bättre president än Obama någonsin varit under de här åren som president. Med det sagt har han helt uppenbart inte vad som krävs för att vinna en presidentvalskampanj. I början blev han i viss mån huggen i ryggen av den konservativa falangen av partiet som inte förstod och inte accepterade hans syn på HPV-vaccinering, eller stöd för illegala immigranters barns utbildning. Han blev även felaktigt kritiserad för att föra en tam gränspolitik trots att han är en av de med mest erfarenhet av ämnet i hela landet, och lugnt den med bäst förståelse för frågan av alla de republikanska presidentkandidaterna.

Men återigen, med tiden visade sak för sak att han helt uppenbart var en värdelös debattör. Igår var hans sista chans att visa att han faktiskt kunde prata - hans sista chans att bevisa för republikanska väljare och allmänheten att hans tidigare tabbar bara varit misstag och att han trots allt var ny på en nationella arenan. Om han hade klarat sig under gårdagen så skulle hans kampanj kunna fortsätta och med lite tur skulle han till skillnad från de andra fallna kandidaterna (för närvarande Bachmann) kunna klättra upp igen efter sitt tidigare fall. Men allt det hängde förstås på att han visade att han faktiskt kunde debattera. Det gjorde han inte. Han misslyckades på ett sätt som gör att det är uppenbart att han aldrig kommer att kunna vinna över Obama i en debatt i ett allmänt val.

Gårdagens debatt handlade främst om ekonomin - och även anklagelserna mot Herman Cain lyftes upp. Det är dock Rick Perry man kommer att minnas mest från debatten. Här är klippet i dess helhet där Perry låter som en unge som försöker svara rätt på det muntliga glos- eller gångertabell-provet:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Rick Perry gjorde i efterhand vad han kunde för att förklara sitt misstag. Ett gladlynt svar med en bra poäng - men som inte kommer att räcka till för att rädda honom. Ideologi är viktigast och hans ideologi är mycket bättre än Obamas - men det spelar för hans nomineringsutsikter föga roll längre:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Och här har Lawrence O Donnell på MSNBC ett inslag om saken, där bl a John McCains fd kampanjstrateg Steve Schmidt kommenterar - och även uttalar sig om Herman Cain som han inte heller tror kommer att överleva primärvalet:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Jag tror inte alls att Herman Cain är körd, däremot ter sig utsikterna för Newt Gingrichs del mycket goda. Den stora frågan är nu vart Perrys väljare kommer att gå. De kommer inte att gå till Mitt Romney, så frågan är vem de nu lockas av mest: Cain, Gingrich eller t.o.m Bachmann? Frågan kommer att besvaras i kommande opinionsundersökningar.

Se även tidigare inlägg:

GOP-debatten i Michigan 20111110

Inga kommentarer: