lördag 2 juni 2012

Hillary Clinton är i Sverige

USA:s utrikesminister Hillary Clinton kom under kvällen till Sverige där hon välkomnades på Arlanda av utrikesminister Carl Bildt med hustrun Anna Maria Corazza Bildt. Imorgon kommer Clinton att träffa statsminister Fredrik Reinfeldt på Rosenbad, samt göra ett besök på Fotografiska museet. Man kommer även att ta en båttur i skärgården.

Besöket är det första bilaterala besöket av en amerikansk utrikesminister på 36 år. 1976 var Henry Kissinger i Sverige under Olof Palmes regeringstid och ett år efter Vietnamkrigets slut. Idag är relationen mellan Sverige och USA avsevärt bättre än då.

Ämnen som kommer att diskuteras är situationen i Syrien, EU:s ekonomiska situation och frihet på Internet. SVD förklarar att besöket på sätt och vis är en återgång till tiden under Bill Clinton - medan relationen till USA försämrades under George W. Bush.

Hillary Clintons besök blir förhoppningsvis bra - och förhoppningsvis slipper hon också skränande agitatorer, som religionshistorikern Mattias Gardell, som under förra utrikesminister Condolezza Rices besök i på Irakkonferensen i Stockholm för nästan exakt fyra år sedan ropade på Sergels torg:

– Det går en mördare lös, det finns en krigsförbrytare i Stockholm. Jag har fått information om att hon tagit sig till Upplands Väsby.


Källor: DN, DN, SVD, SVT

Se även tidigare inlägg:

Hillary Clinton fördömer våldet i Syrien 20120529

Inga kommentarer: