fredag 1 juni 2012

John Edwards frikänd

John Edwards har frikänts. Efter flera dagars överväganden frikände juryn honom på punkten om missbruk av kampanjmedel för att dölja sin otrohetshistoria med Rielle Hunter som han också fick barn med. De andra åtalspunkterna ogiltigförklarades av domaren eftersom juryn inte kunde enas.

Domen är givetvis en stor lättnad för Edwards och fritar honom från brottet. Här rapporterar MSNBC om saken:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Här är ett annat inslag på MSNBC där Savannah Guthrie förklarar domslutet:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Jag har inte hängt med i detaljerna i åtalet mot John Edwards och kan inte alls bedöma domslutet ifråga. John Edwards otrohetsaffär och sitt svek mot sin cancersjuka hustru är väldigt beklaglig historia - en historia som också återberättades under rättegången. Det var dock inte det som rättegången handlade om utan om han brutit kampanjlagar eller ej. Juryn ansåg att så inte var fallet - och det var förmodligen i sådana fall ett bra beslut. Kampanjlagarna är ofta snåriga och kandidater bör inte lättvindigt kunna fällas för brott mot sådana. Om juryn inte anser att Edwards inte är skyldig så är han förmodligen inte heller det.

Här har Fox News ett inslag där Edwards talar och tackar för det rättssystem som finns och att han också tar ansvar för de "synder han faktiskt har begått" även om han nu inte begått något brott:



Förra sommaren fick en annan toppdemokratisk profil - Illinois fd guvernör Rod Blagojevich, genomgå en ny rättegång efter att juryn också då under den första rättegången inte kunde komma fram till något på majoriteten av åtalspunkter, vilket ledde den federala regeringen till att kräva en ny rättegång. Det återstår nu att se om den federala regeringen kommer att kräva ett nytt åtal i fallet med Edwards.



Se även tidigare inlägg:

John Edwards öde på väg att beseglas 20120523

Åtalet mot John Edwards börjar 20120413

-----------------------------

Berättelsen om Rod Blagojevich 20111207

Inga kommentarer: