söndag 23 augusti 2009

USA:s nya Sverige-ambassadör

DN har här ett reportage om och en intervju med USA:s av president Obama nytillsatta Sverige-ambassadör Matthew Barzun som just flyttat till Sverige tillsammans med sin familj.

Barzun är bara 38 år gammal och således en av USA:s yngsta ambassadörer. Under valkampanjen arbetade han för Obama och samlade in ungefär en halv miljon dollar åt denne.

För en tid sedan ringde Vita Huset och frågade om han ville bli landets Sverige-ambassadör. Barzun hade bara hastigt varit i Sverige vid ett annat tillfälle men sa snabbt ja:

– Mitt svar var: Ja, jag känner mig hedrad att göra det, säger han när vi möts i den amerikanske ambassadörens praktfulla residens som han fortfarande ser ut att förundras över, säger han till DN.

Han beskriver vidare relationen mellan USA och Sverige som stark och vill fortsätta arbetet som hans föregångare Michael Wood arbetade med kring alternativ energi:

– Och den [relationen] kan bli ännu starkare, inte minst nu när Sverige är ordförande i EU, med en ambitiös agenda på klimatområdet som sammanfaller med Obama-administrationens.

Än så länge är Matthew Barzun ingen Sverige-expert, men har gjort vad han kan för att plugga på om svensk politik, historia, ekonomi och kultur. Läs hela reportaget i DN:s artikel.

Källa: DN

Se även tidigare inlägg:

Obama utser Jon Huntsman till USA:s Kina-ambassadör 20090516

Inga kommentarer: