tisdag 18 augusti 2009

Huckabee kritiserar Obamas Israelpolitik

Mike Huckabee är på besök i Israel och på en judisk enklav i östra Jerusalem kritiserade han president Obamas Israelspolitik. Obama-administrationen vill att Israel ska upphöra med expansion av bosättningarna - något bosättare och även premiärminister Netanyahu är skeptisk till.

Huckabee - vars besök sponsrades av organisationen Ateret Cohanim, en grupp som köper land i Jerusalems arabiska kvarter och flyttar dit judar - var dock tydlig med sin åsikt:

"The policies are a drastic change from previous administrations," sa han vid Maale Zeitim, ett husprojekt vid foten av Olivberget. "Halting peace talks until 20 families are moved out? Our focus should be on Iran, and not on where 20 Jewish families are moving.

..."It concerns me that some in the U.S. tell Israelis they can't live where they want in their own country," "


USA har emellertid alltid varit kritisk till de israeliska bosättningarna - inklusive tidigare president Bush. Tidigare administrationer har dock brytt sig föga om att i praktiken kräva att bosättningarna ska upphöra. I den pågående konflikten mellan länderna hävdar den israeliska regeringen att tidigare president George W. Bush gav Israel rätt till en begränsad utökning av bosättningarna i Östra Jerusalem och på Västbanken, ett underförstått avtal Obama-admininistrationen dock förnekar ägde rum.

Huckabees uttalande möttes dock inte bara med glädje i Israel. Många israeler är också kritiska till bosättningarna, och en kritisk grupp menade att Huckabee bara försökte vinna politiska poäng på Jerusalems och den israeli-palestinska framtidens bekostnad. Politiska analytiker i Israel menade dock att Huckabees icke-status i USA gör att han förmodligen inte kommer att influera den israeliska debatten om saken.

Källa: McClatchy

Se även tidigare inlägg:

Varför Obama borde byta ut Rahm Emanuel mot George W. Bush 20090817

Inga kommentarer: