Christian Science Monitor framför här en av de mest intressanta analyser jag läst om Obamas policy i förhållande till Nordkorea. De argumenterar för att Obama måste agera hårt mot Nordkorea och föra en tuff retorik. En retorik som låter Nordkorea förstå att Obama har bestämt sig i frågan och om Nordkorea inte ger med sig så är USA beredda att gå från ord till handling.
Men ännu viktigare är att USA:s allierade också måste ges indikation på att USA menar allvar med sitt löfte om skydd. Såväl Sydkorea som Japan är beroende av amerikanskt militärt beskydd i regionen - och i egenskap av amerikanska skyddslingar har de, precis som deras fiender - vetat att en attack mot dem skulle innebära en amerikansk vedergällning. Om de inte längre kan lita på samma amerikanska kärnvapenparaply, som vi i Europa för faktiskt inte alltför längesedan skattade som den bästa garant för att säkra oss från en Sovjetisk invasion - så kommer USA:s skyddslingar i Asien att anse att de behöver ett eget kärnvapenparaply. Japan är det enda land i historien mot vilket kärnvapen hittills har brukats - och att motståndet mot kärnvapen är stort i landet råder föga tvekan om. Men inte hur stort som helst. Redan nu, skriver artikeln, har somliga röster inom Japans Liberala Demokratiska Parti börjat prata om att skapa en egen kärnvapenkapacitet (vilket Japan givetvis har all teknik- och alla kunskapsmöjligheter att göra).
Kina skulle dock förstås aldrig acceptera att deras forna fiende från andra världskriget, som de fortfarande betraktar med misstänksamma blickar, skaffar sig kärnvapen. Det skulle skapa en kapprustning i bortre Asien med konsekvenser fullkomligt otänkbara - och för västs och USA:s del fullkomligt okontrollerbara. (När Nordkorea smällde av sin underjordiska atombomb förra gången 2006, så svarade Carl Bildt mycket talande när han på nyheterna fick frågan vad Sverige kunde göra åt saken: "Sverige kan inte göra någonting alls åt den saken", konstaterade han (fritt citerat) med sin typiska Carl Bildt manér.)
En kapprustning i Asien skulle dock varken Sverige eller USA kunna kontrollera, och en sådan utveckling vill varken världen, USA eller Obama-administrationen se. Obama kan inte tillåta ett land som Nordkorea styra utvecklingen åt det hållet. Och därför måste Obama i relationen med Kim Yong iL sätta hårt mot hårt. Om det görs så råder nämligen ingen tvekan om vem som vinner. Och det är det han med ord måste låta Kim Yong iL förstå.
Källa: Christian Science Monitor
Se även tidigare inlägg:
USA är kapabla att bekämpa Nordkorea om nödvändigt 20090529
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar