fredag 29 maj 2009

Israel och USA drar åt olika håll

Relationen mellan Israel och USA är förmodligen orubblig. Såväl det Republikanska som det Demokratiska partiet har av olika skäl starka band till Israel, och prioriterar en nära relation länderna emellan mycket högt. Majoriteten av USA:s judar är Demokrater - medan däremot majoriteten av den pro-israeliska evangelikala (kristna) högern är Republikaner.

Det förändrar dock inte det faktum att Obama-administrationen och Israels nya Likud-regering med Benjamin Netanyahu som premiärminister tycks dra åt två olika håll. Obama har uttryckt att en tvåstatslösning är vägen som måste vandras - en väg Benjamin Netanyahu själv känner sig mindre tilltalad av än någon av hans föregångare. Obama har också tydligt uttryckt att de israeliska bosättningarna på västbanken måste upphöra, något Obama uttryckte direkt till Netanyahu under dennes besök i Vita Huset för en vecka sedan. Idag upprepade Obama detta i sitt möte med palestiniernas president Mahmoud Abbas, där han förklarade att han var "en stark tillskyndare" av tvåstatslösningen, och att Israel skulle stoppa alla bosättningar på Västbanken.

Den israeliske ministern Benny Begin tog dock idag avstånd från Obamas krav, och hävdade vad bosättarna menat är deras rätt till "naturlig tillväxt" och sa:

"The Israeli Jewish towns and villages should develop according to the natural development rate and this must not be stopped. It applies the right of the Jewish people to its homeland, not only near Tel Aviv and Haifa, but also in the cradle of our history, in Samaria and in Judea,"

Ett argument Obamas utrikesminister Hillary Clinton dock dömt ut, och sagt att bosättningarna likväl måste upphöra. Men Clinton är också den person som sagt att om Iran anfaller Israel så har USA kapacitet att fullkomligt tillintetgöra Iran.

En komplicerad relation, minst sagt.

Helt uppenbart är dock att Israel och USA för närvarande tycks dra åt olika håll. Obama-administrationen anser att förhandlingar behövs med Iran och med palestinierna - Israel anser att den metoden redan prövats, och visat sig fungera mycket dåligt. Jag har svårt att tro att relationen länderna emellan inte kommer att förbättras. Men desto förr USA förstår att det är både moraliskt bättre som strategiskt viktigare att stå på god fot med en nära vän, än med en tydlig fiende som Iran, desto bättre.

Se även tidigare inlägg:

Bara 31% av israelerna anser Obama vara pro-Israelisk 20090520

Israel - Palestina: en tvåstatslösning? 20090520

Netanyahu möter Obama i Vita Huset 20090519

AIPAC 2009 20090509

Netanyahus kommande besök i Vita Huset 20090508

Netanyahu svärs in som ny premiärminister 20090331

1 kommentar:

Amer Al-bayya sa...

Stoppa USAs,Israels krig, krigsbrott och terror.Nu är det nog och stopp.
Kriget mot Irak (Israels krig-AIPACs krig),kriget mot Libanon,kriget mot Gaza,hot mot Syrien, Hot var mot Yasser Arafat, hot mot Abbas,Israels ockupation går vidare och bosättningar är USAs orättvis politik mot hela Mellanöstern för Israel och mot Palestina..Var är FN:s 28 resolutioner mot Israel ,USA??..Vem styr USAs politik??Vem betalar USAs stöd till Israel??Vem styr USAs kongress??.Israels krigsbrott mot Gaza är största och grovste i vår historia..Var är FN???.Fick Saddam USAs stöd mot Iran ??och mot kurdarena ??Fick Al-Qaida USAs stöd mot Rysslands ockupation av Afghanistan??Vem skapade Al-Qaida??.Vet CIA något om det ??
Spelet gäller arabvärldens område, Oljan, makt och pengar..Vad är terrorism??Vem är terrorister??.Syrien vill att FN ska ta upp ämnet -terror- och förklara till alla vad man menar med terrorism..Men FN och USA vill inte diskutera det..Varför??
Stoppa USA och Israel..USA måste börja med Israels kärnvapen-200 atombomber- först och förbjudna vapen-vitt fosfor-DIME bomber,FN...
7 Frågor till politiker i västvärlden!! Många länder i Europa vill ändra lagen för att skydda Israels brott och krigsbrott.!! Detta är rasism,orättvist och olagligt.Detta är inte rättvist.
Makt är makt, Pengar är pengar, Mördare är mördare.Irak är förstört som land.kriget var på Israels order till Bush och Blair.USA krigar för Israels skull.Mot Libanon,Syriena,Gaza och Palestina.Varför besöker varje USA:s president AIPAC org.först??Vem är AIPAC??Har ISRAEL makt över USA:s politik??.Varför dör USAs soldater för Israels ockupation och alla brott..??..

Jag vill tala om USA, UK, Frankrike,EU , FN och Israel:s ockupation och brott mot folkrätten, mänskliga rättigheter och internationell rätt men jag vill veta var rättvisan är och hur man kan skapa såna orättvisor mot Palestina i de demokratiska länder som försvarar människans liv och rättigheter.Arabvärlden kommer attkräva alla ersättningar för politikernas brott mot alla lagar och regler i vårt liv och vår värld.

Jag frågar alla politiker :-
1- Vem stödjer och hjälper Israels ockupation och alla brott med bosättningar över hela Palestina?
2- Vem stödjer och hjälper Israels kärnvapen -200 atom bomber-och förbjudna vapen-vit fosfor,DIME bomber-??
3- Vem ger stöd och hjälp till Israel i FN??
4- Varför försvarar USA,UK Israel orättvist??Vem betalar USA:s stöd till Israel??Vem är AIPAC??
5- Var är alla FN:s resolutioner mot Israel(28 st)??
6- Varför går Israels ockupation, brott vidare??
7- Vem kan stoppa Israel??

Politikerna i västvärlden begår brott och de är skyldiga och olagliga.
Denna politik skapar mer orättvisor,hat, rasism, brott och terror..Arabvärlden ska kräva alla ersättningar från USA och Israel med EUs politiker..Nu är det stop och det är nog..
Jag väntar på ett svar och ett stopp och ett straff mot alla som begår såna brott och ockupation.Nu är det nog och stopp..Befria Palestina nu..Det är bättre för alla,USA.Innan det blir för sent....