tisdag 26 maj 2009

Nordkorea fortsätter provokationerna

Nordkorea som igår sprängde ett underjordiskt kärnvapen, fortsätter sina provokationer mot världssamfundet genom att tidigare idag avfyra två nya kortdistansrobotar, utöver den kortdistansrobot som också avfyrades igår.

FN:s säkerhetsråd har fördömt Nordkoreas handlingar och förklarat att gårdagens kärnvapenprov var ett brott mot resolution 1718 som antogs efter Nordkoreas tidigare kärnvapenprovsprängning år 2006, som förbjuder landet från att avfyra ballistiska robotar och utföra fler kärnvapenprov.

President Obama har fördömt provsprängningen och här talar USA:s FN-ambassadör Susan Rice, som säger att Nordkorea kommer att få betala ett pris för sitt agerande. Nordkorea ignorerar dock USA och har släppt ett meddelande som förklarar att den nya Obama-administrationen inte förändrat någonting:

"Det står klart att ingenting har ändrats i USA:s fientliga politik mot DPRK (Nordkorea). . . ens under den nya USA-regeringen. Vår armé och vårt folk är fullt beredda för strid. . . mot varje hänsynslöst amerikanskt försök till avskräckningsanfall." Skriver DN, som citerar en artikel i Nordkroeas nyhetskanal KCNA.

Det svåra är dock att hitta en lösning på problemet. Nordkorea har redan utsatts för hårda sanktioner, och snart finns få konkreta alternativ kvar. En fortsatt stegring av Nordkoreas aktiviteter kan dock leda till en kapprustning i bortre Asien - där länder som Japan och Sydkorea också kan komma att vilja satsa på kärnvapen i avskräckningssyfte - något som i sin tur skulle leda till en spiral av politiska intriger, med samma potentiella faror som en ett kärnvapenbestyckat Iran skulle göra i mellanöstern.

Källor: DN, BBC

Se även tidigare inlägg:

President Obama fördömer Nordkoreas handlingar 20090525

Nordkorea utför underjordisk kärnvapensprängning
20090525

Inga kommentarer: