måndag 25 maj 2009

Nordkorea utför underjordisk kärnvapensprängning

Nordkorea utförde i morse en underjordisk kärnvapensprängning, som förmodligen ägde rum nära staden Kilju i nordöstra delen av Nordkorea. Landets statliga nyhetsbyrå KCNA meddelade att provet var kraftigare än det 2006 och att provet "kommer att bidra till att slå vakt om vår suveränitet och socialism och garantera fred och säkerhet på den koreanska halvön med omkringliggande region", skriver DN.

Innan meddelandet släppet noterade Sydkoras meteorologiska byrå att de noterat ett "artificiellt skalv", och USA:s geologiska institut USGS sa att de registrerat ett skalv med 4,7 i magnitud i Nordkorea.

Sydkoreas president Lee Myung-Bak har sammankallat till ett extramöte i FN:S Säkerhetsråd i eftermiddag.

Nordkorea ska även ha provavfyrat en kortdistansrobot från Musudan-ri på Nordkoreas östkust, med en räckvidd på ca 13 mil.

Japan och Sydkorea har efter händelsen tillsatt krisgrupper på högsta militära nivå. Omvärldens ledare fördömer också handlingen:

”Nordkorea utmanar världssamfundet direkt och våghalsigt. Nordkoreas uppträdande ökar spänningarna och undergräver stabiliteten i nordöstra Asien”, sa USA:s president Barack Obama, som i början av april talade om behovet av att avskaffa världens kärnvapen, och att Nordkorea - som då provskjutit en missil, i trots mot världssamfundet - var en kvarvarande rest från Kalla kriget.

EU:s utrikeskommissionär Benita Ferrero-Waldner sa att provspräningen var ”mycket, mycket oroande”.

Ryssland var försiktigare och deras utrikesdepartement meddelade bara:

"Informationen om det nordkoreanska kärnvapentestet väcker oro, men innan några slutsatser görs måste den kontrolleras noga", ett uttalande som givetvis är helt vettigt - även om det mesta indikerar att Nordkorea faktiskt sprängde ett kärnvapen under jorden, precis som de gjorde 2006.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt säger att det är "alarmerande att den nordkoreanska regimen fortsätter att provocera det internationella samfundet",

Källor: DN, DN, SVD

Se även tidigare inlägg:

FN:s säkerhetsråd fördömer Nordkorea 20090414

Obama talar om kärnvapen och Nordkorea 20090405

1 kommentar:

Retno sa...

vad är poängen ?

ni refererar ju bara DN:s artikel.

skriv nåt eget om det ska va nån poäng att läsa er blogg