onsdag 27 maj 2009

Paret Bush tillbaka i Texas

Expressen har här ett, för svenska sammanhang ovanlighetens skull, vänligt reportage om president George W. Bush - där hans liv och förehavanden efter tiden i Vita Huset sammanfattas, något svenska tidningar hittills bara rapporterat sporadiskt om.

Författaren Mats Larsson beskriver en gladlynt fd president som tycks trivas med sitt nya liv och spenderar sin tid med att socialisera i de mindre sammanhangen, som på skolor, i sitt kvarter och bland gamla goda vänner - saker som det förmodligen var betydligt svårare att göra avslappnat under tiden i Vita Huset. Artikeln beskriver också hur Bush på dagarna skriver på sina memoarer där han kommer att behandla några av de svåraste besluten han fattade under tiden i Vita Huset, samt åker runt och håller föredrag för att samla in pengar till sitt planerade presidentbibliotek.

Artikeln förklarar vidare att Bush lämnade Vita Huset med en av de lägsta opinionssiffror någonsin, men att Bush finner tröst i tanken att historiens omdöme kommer att ge sitt utslag först långt in i framtiden. Fram till dess tar han tillvaron avslappnat, och när en lågstadieelev nyligen tillfrågade honom om han ville vara med i skolans spökhus-karneval, så svarade Bush:

- Jag skulle bli ett rätt bra spöke

Bush bör dock också kunna finna tröst i sin visshet om att han förde en mycket bra politik. Och att de mest högljudda av hans kritiker inte haft någon större koll på vad hans politik verkligen handlade om. Något som inte minst gäller här i Sverige, där svensk media regelbundet och kategoriskt porträtterat Bushadministrationen och dess beslut mycket missvisande genom åren. Följande inlägg rekommenderas för läsning om exempel på missvisande svensk media, och en djupare förståelse för somliga av Bushs politiska förehavanden:

Mer om svensk Bush-bevakning (En artikel om hur svensk media felaktigt karaktäriserat Bush genom åren)

Obama och Bush i svensk media (En artikel om skillnaderna i den svenska rapporteringen om Bush kontra Obama)

Irakkriget ur ett historiskt perspektiv (En artikel om Irakkriget ur ett perspektiv svensk media aldrig bemödat sig med att förklara)

Iran, USA och svensk media (En artikel om ett mycket ensidigt USA-reportage av Sveriges Radio P1)

Källa: Expressen

Se även tidigare inlägg:

Bush berättar för high school-elever om tiden efter Vita Huset
20090522

Inga kommentarer: