fredag 29 maj 2009

Svenska somalier strider för islamisterna

SVD har här en artikel som beskriver hur svenska somalier åker från Sverige till Somalia för att strida för islamistgruppen al-Shabaab. Hittills, skriver SVD, har minst ett 20-tal personer rest dit för att tränas och medverka i kriget.

Malena Rembe, Säpos chefs-analytiker på enheten för kontraterrorism förklarar att flera personer med svenskt pass dött i strid. De är främst unga män i 20-30 års åldern som dock inte bara är somalier utan kommer från en blandad etnisk bakgrund och somliga kommer också från välintegrerade familjer. Rembe påpekar att det hela är en personlig tragedi för familjerna: – Vi har anhöriga som kontaktar oss för att de är oroliga och tycker att vi borde göra mera.

Sverige tycks dock inte kunna göra speciellt mycket åt saken:

–I några fall har vi i varje fall försenat avresa. Men det är svårt att veta om de kommer att resa i framtiden. Vi ser en påtaglig risk för dessa män att dö därnere, och vi känner till fall där inte anhöriga fått veta något i förväg.

Jag anser att situationen är allvarlig. Inte pg a empati med terroristsympatisörerna som riskerar att dö i ett annat land (uppenbart är tanken om jihad för dessa något eftersträvansvärt), som de den dag de beslutade sig för att kämpa för Al-Qaida-islamister (helt oavsett vilken propaganda de hjärntvättat sig själva med, och helt oavsett vilka psykiska problem de må ha) - upphörde att förtjäna.

Situationen är snarare allvarlig för att Sverige inte tar allvarligare på saken. Tveklöst är det en tragedi för de anhöriga (på samma sätt som det oftast är en tragedi för en svensk familj vars son blir nynazist - minns jag inte fel fanns det föräldraföreningar för inte alltför längesedan för föräldrar i den situationen), och familjerna som oroar sig förtjänar empati och samhällets stöd i alla avseenden. Allt bör också göras för att i första hand få dessa unga män att tänka om. Men gör de inte detta så har de valt att passera en gräns, en gräns där empatin med de stackars vilsna ungdomarna som säkert upplevt alldeles för lite riktig kärlek, måste förbytas i ett resolut förtydligande att vi inte tolererar terrorister.

Det kan noteras att al-Shabaab är en terroristorganisation som kan liknas vid al-Qaida; en organisation som stöder förtryck och stenande av kvinnor (se länkar nedan), som inte tror på demokratiska värderingar och i likhet med Al Qaida stöder terroristattentat mot vad vi i väst skulle beteckna som civila/oskyldiga. Det är en organisation som måste bekämpas - och om Sverige har sympatisörer av sådana organisationer inom våra gränser så bör dessa tas itu med också här. De behöver inte nödvändigtvis skickas till Guantanamo eller utlämnas till CIA. Men deras möjligheter att resa iväg bör definitivt förhindras på bästa praktiskt genomförbara sätt - genom att de helt enkelt får reseförbud och nekas tillträde på varje flygplan. Förmodligen är det hela inte så enkelt - eftersom det antagligen inte är lätt att veta i vilket syfte de unga männen reser till Somalia. Men kraftfyllda åtgärder bör tas - inte i sympati för terroristsympatisörerna - utan i sympati för den civilbefolkning i Somalia som varje dag drabbas av islamisternas vidriga idéer satta i handling.

"Dessa personers agerande i Somalia riskerar enligt Säpo att skada Sveriges internationella anseende, att Sverige kan uppfattas som en plats där man kan stödja terrorism."

Om Sverige inget gör, så skulle en sådan uppfattning naturligtvis också vara en korrekt sådan. I kommentarsektionen på den engelska svenska nyhetssajten thelocal.se skriver en person så här:

"Wellfare from Sweden and living in Somalia....great deal, you can buy an entire army. Come on Swedes smile when you pay high taxes...."

Och en annan:

"What attracts these people the Sweden in the first place? How do they find out about the generous hand outs? Strange how these people don't seek asylum in places like morocco or Saudi Arabia."

Sverige måste ta det här problemet på betydligt större allvar, och dessa människor stoppas. Vad som för Sveriges del dock bådar gott är att Sverige emellertid börjat ta ansvar för situationen i Somalia, genom inte minst HMS Malmös insats i tisdags, där den svenska besättningen grep sju pirater. Sverige behöver göra fler sådana insatser som syftar till att aktivt bekämpa pirater och/eller islamister - en del i det ledet är givetvis att förhindra att svenska terroristsympatisörer åker utomlands för att medverka i uppbyggnaden av fanatiska terrorvälden.

Källor: SVD, SVD

Se även tidigare inlägg:

De somaliska flyktingarna 20090316

Somalias islamism 20090316

Hoten från Somalia 20081202

Inga kommentarer: